Main Area

Cranachan - TESZT

Fehér Nyúl
Sörfajta Black IPA
ABV 6
IBU 65
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

A skót édesség, a cranachan ihlette skót-magyar kooperáció keretében készült málnás fekete IPA

 

Teszt

Néhányan talán láttátok az ezt a skót kollabot beharangozó, „mi van a kezemben” jellegű játékot. A Facebook tippelés tárgya az volt, a Fyne Ales skót kollégája hány kiló, eredeti, helyi tőzegen füstölt malátával árasztja el a szintén felföldi édességről elkeresztelt sört. Mert a magyar nyelvnek főleg pár sör után kimondhatatlan Cranachan bizony egy skót málnás desszert, aminek a Nyúl a folyékony változatát készítette most el egy fekete IPA képében. 

A palackozott Skócia nagy habbal, enyhén vöröses fekete itallal és egy nehéz, füstös illattal fogad: a tőzeg megtette a hatását. A korty elején aztán a málna is előbújik, csak nem úgy, mint ahogy számítanánk rá. A gyümölcs ugyanis itt a savanykás arcát mutatja, egy pillanattal később beéri őt a füstös, pirított íz, majd a kávés jelleg is. Ezalatt a málna is gyönyörűen kivehető. A lecsengésben aztán megjelenik a masszív keserűség, amit még ugyan lekísér a tőzeg íze, de már csak halványan. Az íz tehát igen összetett, a ropogósra pirított maláta füstössége, a málna cukrozatlan fanyarsága és a sör alapvető keserűje mind-mind valami érdekeshez járulnak hozzá. A flow élményt egyedül a lecsengés nyersessége töri meg kissé, de ez sem megbocsáthatatlan bűn. 

Aki tehát nyáron is a fekete ribizli és a citrom fagyikat preferálja a csoki helyett, ebben a sörben megtalálja az ideális desszertet. A keserű és savanykás íz kedvelőinek málnás mivolta ellenére (illetve éppen amiatt) nagyon működhet és a whiskey-sek is kortyolhatnak valami füstöset az egekbe szökő alkohol nélkül.

 

Hol kapható?

EZEKET KÓSTOLTAD MÁR?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel