Main Area

Fake Coffee - TESZT

FIRST The Craft Beer Co.
Sörfajta Oatmeal stout
Szín Fekete
ABV 8
IBU 50
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Juharsziruppal és ruandai Huye Mountain kávéval készült zabos breakfast stout.

Premier

Teszt

A FIRST mostanában eléggé ráfeküdt az IPA vonalra, ami mondjuk nem csoda, látva a sikeresebbnél sikeresebb söröket. Azonban ahhoz, hogy az ember – és most egyszerre gondolok a fogyasztóra és a sörfőzőre – vágyik néha egy nagy változásra, még akkor is, ha sikeres az egyik területen. Valami ilyesmi lehetett a Fake Coffee mögött meghúzódó filozófia, vagy egyszerűen csak arra volt kíváncsi valaki a főzdében, mi történne, ha egy imperial stoutot minőségi kávéval és juharsziruppal vegyítenénk. Na persze ez engem is érdekel, szóval igyekeztem megkóstolni a hamis kávét. 

A fekete, épp csak jelzés értékű habbal rendelkező ital valóban lehetne akár kávé is, annyi szent. Ennem a meggyőződésemben még csak az amerikai stílusú feketére hajazó illat sem igazán akar megrengetni, az íz azonban tisztázza a dolgot. A korty ugyanis, bár valóban egy laza kávés ízzel fogad, azért bőven tartogat más elemeket is: ott van benne az édeskés jelleg, érezhető egy enyhe füstöltség, sőt a főzet csokis jegyeket is mutat. A juharszirup is végzi a dolgát jellegzetes ízével, sőt a kávén is érezni, hogy nem a sarki bolt alsó polcáról való, hiszen itt is erősen jelen vannak a specialty kávékban annyira kedvelt savas-gyümölcsös jegyek, már ha az ember tudja, mire kell figyelni. Végül pedig csak a krémes lezárás marad, na meg az a közepes test által hagyott íznyom, ami betölti a szájat. 

Bár a főzet nem indul az imperial stoutok (főleg nemzetközi) mezőnyét uraló extrémkedési versenyen, a Fake Coffee közel sem csak a kötelezőt hozza. A juhar szirupot és a minőségi kávét ugyanis nem csak hogy meglebbenti, de szépen be is mutatja, sőt kihangsúlyozza, ezzel az eleganciával pedig igen jó választás lehet a kávérajongók számára.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel