Main Area

HarvestCoast - TESZT

Zentus Craft Beer
Sörfajta West Coast Session IPA
Szín Narancsos-barackos
ABV 4,7%
IBU 40
Kiszerelés 0,33 üveges

Sörfőzde leírása a sörről

A Session IPA kategória kisebb testével és alacsonyabb alkoholfokával furcsa lehet sokaknak, de azért választottuk ezt a kategóriát, mert a komló mennyisége adott volt, ami csak egy fél főzet gyengébb sörhöz volt elegendő.
A West Coast stílus keserűségét pedig a váli dombok lankás lejtőin érlelt Cascade és Northern Brewer komlók adják.

TESZT

Szeptember közepén Válon megejtett komlószüretelésből készült a Zentus sörfőzde és a KEG Sörművház közös friss komlós söre: a HarvestCoast.

De mi is az a friss komlós sör? Frissen szüretelt komlók kerülnek a sörbe, azaz zöld komlóval készülnek ezek a sörök, a komló tobozokat nem szárítják ki, hanem a szüretelés után másnap már kerülnek is a forralóüstbe.

A MONYO és az Uradalmi Sörmanufaktúra már ötödik alkalommal főzi le a saját friss komlós sörüket, idén mellettük Zentus-KEG-nek is jutott a komlókból. A cikk főszereplője egy West Coast Session IPA, megcsavarva Kveik élesztővel. Komlóból pedig kettő került bele: Northern Brewer és Cascade. A Kveik élesztőről röviden annyit, hogy ez egy új fajta élesztő, mely Norvégiából származik. Tulajdonsága, hogy nagyon magas hőfokon, akár 40ºC fokon is erjed, ráadásul nagyon gyorsan. Állandó narancsos, citromos, gyümölcsös, kissé savanykás ízprofil jellemzi, azaz nagyon karakteres íze lesz tőle a sörnek, egyáltalán nem semleges.

Kitöltve nagyon szép zavaros, opálos, narancsos kinézete van, mint egy rendes IPA-nak. Nagyon illatos a sör, illatban egyértelműen a Kveik élesztőre jellemző gyümölcsös illatok jönnek. Session IPA-ra az a jellemző, hogy alacsony alkoholfokkal rendelkezik, és nincs tömény, intenzív ízvilága, igazi ivós sör. A HarvestCoast-nak 4,7% az alkoholtartalma, viszont nagyon intenzív íze van, amit egyáltalán nem negatívumként mondok. Viszont egyértelmű, hogy a Kveik élesztőtől rendelkezik ennyire barackos-narancsos, intenzív jegyekkel. Kimondottan finom, ízletes, jól csúszik, viszont a fentebb említett két komlót kevésbé lehet kiérezni, egyértelműen a Kveik dominál.

Aki meg szeretné kóstolni, az siessen, mert összesen csak 500 liter készült belőle. Csapolt verzióban sanszosabb hozzájutni a KEG Sörművházban, mint palackos verzióban.

Hol kapható?

EZEKET KÓSTOLTAD MÁR?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel