Main Area

Johnny B. Good - TESZT

Vaskakas Sörfőzde
Sörfajta APA
Szín Rézvörös
ABV 5
IBU 30
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Magnum, Amarillo és Mosaic komlókkal készült APA, ami megnyerte az ezüst diplomát a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete XII. Nemzetközi Sörversenyén 2018-ban.

A név eredete: "American Pale Ale-ünket a nyár és a szabadság ihlette. Ízében benne van az igazi, hamisítatlan rock'n'roll érzése. És ha már Amerika és rock'n'roll, óhatatlanul beszűrődik elménkbe Chuck Berry és az ő örökzöld slágere, a Johnny B. Good. Az eredeti szám már olyan sokakat megihletett (gondoljunk csak a Tankcsapda: Johnny a mocsokban című számára vagy a Hobo Blues Band Johnny B. Goodjára). És ez nincs máshogy az eredeti, Sierra Nevadai Pale Ale-lel sem, amit mi a saját szánk íze alapján gondoltuk újra."

A sör története: "Johnny B. Good egy igazi, hamisítatlan hidegen komlózott American Pale Ale, amely nem tűri a korlátokat és a megalkuvást. Ízét a nyár és a szabadság ihlette. Üde, frissítő, gyümölcsös aromáját az amerikai komlóknak köszönheti. Szinte harapni lehet benne a komlót."

Teszt

Aki indulása óta követte a Vaskakas sörfőzdét, észrevehette, hogy míg először a régi fajták terén mutatta meg tehetségét, újabban az újhullámos stílusok terén tesz le többet az asztalra. Ennek a trendnek az első terméke volt az ízig-vérig amerikai Johnny B. Good nevű american pale ale.

A rock ’n’ roll az ő esetében kemény fehér habbal kezdődik, mely, ha lejjebb halad az ember, csinos borostyán testben ér véget. Illata édes, trópusi gyümölcsöket idéző. A habba harapva az édesség folytatódik, az íz gyümölcsös (főleg barack, mangós és tutti-fruttis), alapvetően malátás és a végén enyhén keserű. Ez az érzés közepesen tart ki, viszont az egyensúly a keserű-édes között végig megmarad. Elvégre rock ’n’ roll ez, nem metál.

Jó B. Jani mindent hoz, amit egy APA-tól elvárunk, de azt is, amit a Vaskakas söreitől megszoktunk: az újvilági komlók teszik a dolgukat, kesernyés és gyümölcsös, amit a maláta szépen ellensúlyoz és kiegészít, de az egész főzet itt is megmarad könnyen ihatónak, és talán ez a sör legnagyobb fegyverténye.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel