Main Area

Liezon - TESZT

Fehér Nyúl
Sörfajta Barley wine/árpabor
Szín Bronz
ABV 10,5
IBU 90
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Tállyai szamorodnis hordóban érlelt barley wine.

Premier

Teszt

Eléggé bejöhetett az élet azoknak, akik ellátogattak a Tállyai BBQ fesztiválra még ősz közepén. Ott ugyanis nem csak a brutálisan omlós húsok várták a szerencséseket, de akár belefuthattak a Fehér Nyúl csapatába is, akik egy új, titkos projektet mutattak meg az érdeklődőknek premier előtt. Ő volt a Liezon, vagyis egy szamorodnis hordóban érlelt árpabor. Én sajnos lemaradtam a sült-mennyországról, de egy palackot sikerült megkaparintanom az üdvöskéből.

Nem kertelek, borzasztóan vártam ezt az italt. Nálam a Fehér Nyúl tavalyi Barley Wine-ja jelentette azt a mérföldkövet, amitől kezdve már tűkön ültem, amikor meglengették valamilyen új kreáció premierdátumát. Vakon bízom tehát a Nyúl árpaboraiban, ráadásul hiába hordozza a söripar mostanában tenyerén a hordóérlelt tételek rajongóit, én ezzel sem tudok, de nem is szeretnék betelni.

Így töltöttem hát ki a bronz színű, közepesen habzó bor-sört. Illata tekintetében számítottam én malátára, alkoholra vagy hordóra, de arra nem, ami várt: a pohárból ugyanis vajas sütemény édes-malátás illata áradt ki. Ez eddig már magában is elég különleges, de ezek a jegyek egy az egyben megjelennek íz tekintetében is. És akkor ez még csak a tánc kezdete. A kortyban ugyanis előbukkan kis európai gyümölcsösség (főleg aszalt szilva), marcipán, vanília, enyhe alkoholos melegség, az íz vége felé kis komló, na és persze a hordó adta oxidatív, „egész estés” fehérbor jelleg. Itt jegyezném meg, hogy sok hasonló főzettel ellentétben itt nem a hordóban előzőleg tárolt bor viszi valamerre az ízt, hanem maga a hordó jellegzetes íze vonul a háttérben.

Megfejtésre váró ízkavalkád ez az ital, amit a hordó használata pedig nemhogy lebutított volna, de még izgalmasabbá tett. Az aromák csak szálldosnak és a korty legkülönfélébb pontjain bukkannak elő, ezzel adnak egy vibrálást és egy komplex karaktert a Liezonnak. Ezek után talán nem kell túlhangsúlyoznom, hogy aki nagy testű és érdekes sört keres (mondjuk jeles alkalomra), nem nyúl mellé a Nyúl újdonságával.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel