Main Area

Long Ship - TESZT

FIRST The Craft Beer Co.
Sörfajta Baltic porter
Szín fekete
ABV 10,3%
IBU 28
Kiszerelés Üveg - 0,33 l

Sörfőzde leírása a sörről

Vesd bele magad a jeges habokra és fedezz fel Új Világokat, hiszen éjfeketén és duzzadó erővel suhan északról a Long Ship, hogy fedélzetére szállhass! Ahogy várható, baltic porter sörünk kellemesen pörköltes illat- és ízjegyeket szállít, szépen körülölelve nádcukros karakterét. Elsőre testesnek tűnik, mégis - a lágerélesztőnek köszönhetően - könnyedén csúszik le - és ki a nyílt vizekre.

TESZT

"Baltic porter: A baltic porter tulajdonképpen egy hibrid sör, mely az angol eredetinél erősebb, de jellemzően alsóerjesztéssel készítik. 

18. században az egész Baltikumban elterjedtek az angol porterek. Amikor a 19. század elején, a Napóleoni-háborúk idején, a franciák blokád alá vették a Baltikum kikötőit, az angolok számára ennek a piacnak befellegzett. Ekkor ugyanis a helyi sörfőzők elkezdték a sűrű, fekete sör főzését. Azzal a különbséggel, hogy söreik a klasszikus felsőerjesztésű porterek helyett alsóerjesztéssel készültek.

A típusra jellemző a határozott malátásság és a közepes komlózottság. Magas, 6,5-10% alkoholtartalmú sör, ennek köszönhető a visszafogott, de semmiképpen sem tolakodó alkoholos érzet. Finom pörkölt kávés, karamelles aroma jellemző erre a típusra, mely gazdag ízvilágot alkot az aszalt gyümölcsös észterekkel."

Megjelenés: erről nem lehet sokat írni: fekete, minimális habbal, köszönhető a magas alkoholfoknak.

Illat: malátásan, nádcukrosan édeskés illata van.

Íz: Ízben viszont nem köszön vissza az édeskés vonal. Kellően pörköltes, enyhén füstös ízjegyek találhatóak meg a sörben.

Összbenyomás: Ha First egy komoly, drágább, felsőkategóriás sört csinál, akkor abban eddig nem csalódtunk, és most sem. Egy 22 balling fokos sörről beszélünk, amiben van „cucc” rendesen, és ez érződik is. Emiatt egy hibátlan sörről beszélünk, szerintem. Az édes illat ellenére nincsen édes íze, sőt, inkább az ellentetje: füstös, pörköltes íz. Egy tökéletes Baltic porter, melybe nincs semmi plusz hozzátéve, gondolok itt a kávéra, vagy hordóérlelésre. A Baltic porter nem egy igazi porter, hanem egy alsóerjesztésű sör, azaz a lager csoportba tartozik, így szomorúan olvastam a palack címkéjén azt a feliratot, hogy felsőerjesztésű sör.

Hol kapható?

2020 Szűretlen. Fejlesztette: Totel