Main Area

Mementó - TESZT

Fehér Nyúl
Sörfajta Sour fruited Gose
Szín vörösesbarna
ABV 6,4%
IBU 8
Kiszerelés 0,33 dobozos

Sörfőzde leírása a sörről

Legújabb Kísérleti Nyúl sörünk bővíti a tavaly elkezdett írók és a sör szériánkat. Ezúttal az Egyesült Államokban törhetetlen népszerűségnek örvendő, egyszerű de nagyszerű étket, a mogyoróvajas-lekváros szendvicset dolgoztuk fel sörként. A sós-savanyú gose alapot pörkölt mogyoróval, mogyoróvajjal és három féle erdei gyümölccsel - kékáfonyával, málnával és szederrel - ízesítettük. Komplex és a stílushoz képest meglehetősen erős és savanyú sört alkottunk; tökéletes uzsonna!

Czinki Ferenc 1982-ben született Székesfehérváron. Író, szervező. Kötetei: Egy kocsma város (2014); A pozsonyi metró (2017). Szeret utazni, kedvenc közlekedési eszköze a büfékocsi. Néhány városba, Pozsonyba, Prágába, Gdańskba gyakran visszatér. Mindebből talán kirajzolódnak sörfogyasztási szokásai.

TESZT

„Kevésbé elterjedt stílus, amit Lipcsével kapcsolnak össze, de a középkori Gose folyó menti Goslar városából eredeztethető. Lipcsében említik már 1740-ben is. Úgy tarták Lipcsében 80 Gose főzde volt 1900-ban. Gyártása jelentősen csökkent a 2. világháború után és teljesen megszűnt 1966ra. Az 1980as években újrakezdték a gyártását, de nem érhető el széleskörben.”

Megjelenés: Opálos vörösesbarna szín, kitöltés után meglehetősen szép habréteggel rendelkezik, ami sebesen össze is esik.

Illat: A doboz megnyitásakor inkább a gyümölcsöket lehet érezni (málna, szeder, kékáfonya) majd ezek az illatok a háttérbe szorulnak és elkezd dominálni a pörkölt mogyoró. Végül kialakul az egyensúly, ahol továbbra is a mogyoró van előtérben, de szépen kiérezhető a savanykás gyümölcsösség is.

Íz: A korty elején a sós pörkölt mogyorós íz van előtérben, majd érkezik a gyümölcsös savanyúság, ami meglepően kellemes és a korty végén visszatér a sós mogyoró íz. A mogyoró egy pillanatra sem tűnik el, végig jelen van és kifejezetten passzol a választott gyümölcsökhöz.

Összbenyomás: Egy újabb írói sör (itt olvashattok a szériáról bővebben) a Fehér Nyúltól, ezek a tételek mindig elég különlegesek szoktak lenni és ez most sincs másként. A sós mogyorós, sós karamellás sütemények egyébként is előkelő helyen szerepelnek nálam, de ez a sör most konkrétan megvett kilóra, nagyon egyben van. Már az illatából kikövetkeztethető, hogy meglehetősen komplex sörrel van dolgunk, és ezt az első korty azonnal meg is erősíti. A sós mogyorós íz brutálisan végig dominálja az egész kortyot és még percekkel utána is olyan érzésünk lehet, mintha most dobtunk volna be egy Snickers-t. Szerintem megállná a helyét gyümölcsök nélkül is de pont ezek emelik meg a különlegességét, hozzáadják azt a kis pluszt, amitől tökéletes összhangba kerül a nedű. Én mindenkinek ajánlom kipróbálásra és ne felejtsétek el a címke alatti részt sem elolvasni!

Hol kapható?

EZEKET KÓSTOLTAD MÁR?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel