Main Area

The Quick Brown Fox Jumps Over The Lazy Dog - TESZT

HORIZONT Brewing
Sörfajta Brown Ale
Szín Vöröses fekete
ABV 6
IBU 31
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Premier

Teszt

Mondanám, hogy új trendet látok kialakulóban, de ezek még talán nagy szavak lennének arra, hogy egyre inkább megjelennek a hazai kraftosok kínálatában a hagyományos, európai stílusú sörök is az amcsi extra ízbombák mellett. Itt inkább arról lehet szó, hogy az ipart már jó pár éve űző sörfőzők és sörfogyasztók egy része egyaránt rászomjazott a régimódibb ízekre a 283., egyébként jól sikerült, de az elődökre kísértetiesen hasonlító citrás IPA nehezebb jellege után. Talán ezért kapjuk már a sokadik jó ivós lagert és most talán ezért hozta el nekünk a Horizont a holland Oldskool Breweryvel karöltve az új sörét, ami egy hagyományos barna ale. 

Hagyományos és elegáns, hiszen a főzde már az angol pangramról elkeresztelt sörének címkéjével is megadta a mértéket: az említett kutya és róka valószínűleg egy régi képeskönyvből vagy határozóból került elő, az anyag maga is gyöngyházfényű és az egész annyira elegáns hangulatot ad a kóstolásnak, mintha egy főúri rókavadászat előestjén kóstolnánk egy vidéki kastélyban. Egy szó, mint száz, imádtam. Annyit pedig már most elárulok, hogy a benne lakó, apró habú, vörösesbarna sört nem kevésbé. A Fox pörköltmalátás-pirítósos illattal mutatkozik be, és nem hazudik. Ízében ott az enyhe égett jelleg, a kenyeresség és természetesen a reggeli toast. A teljesség kedvéért emellett van egy pici kávésság is benne és a kihagyhatatlan komló is megmutatja magát, de ez a brown ale nem róluk szól. A pirítós íze ugyanis letisztultan, nyersen és őszintén hozza az angol pubok hangulatát, amiért én nagyon hálás vagyok.

Ez a sör azoknak való, akik most nem egy gyümölcsös kosarat innának meg. Legyen üdítő a cucc, letisztult, de az ízek legyenek markánsak. Erről szól az angol brown ale számomra és ennek a céltáblának a közepébe talált a Quick Brown Fox… A hagyományos, lageres arcoknál akár még kapudrog is lehet belőle a kraft világába, de ezt a sört igazán azok fogják értékelni, akiket már nem vesz le a lábukról egy korrektebb IPA újdonsága. 

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel