Main Area

60 sörfőzdével támad idén a BPBW

A 2018-as év legnagyobb hazai sörfesztiválja idén is visszatér és nem lassítanak a tempón, sőt! 25 ország, 60 sörfőzdéjének a söreit lehet majd kóstolni május 24-én és 25-én a Dürerben. Mondjuk a részleteket!

Tavaly rendezték meg első alkalommal a Beer Week in Budapest gigasörfesztivált, ahol a világ minden tájáról érkezett sörfőzdék exkluzív és „alap” söreit lehetett megismerni és akár a sörfőzőkkel is lehetett beszélgetni közben. Az alap kifejezést, azért kell zárójelbe tenni, mert az itt kóstolható sörök csak nagyon tágan értelmezve nevezhetők annak, hiszen sok sztársörfőzdének már az alapszortimentje is olyan, mint egy kacsalábon forgó palota.

Tavaly még akadályokba ütközött a Budapest Beer Week kifejezés használata a főváros által, ezért Beer Week in Budapest néven került megrendezésre a sörfeszt. Idén viszont már minden akadály elhárult és a BPBW elnevezés teljesen validdá vált, ez már tényleg Budapest Beer Week lesz! Lehet szerepe volt ebben annak a ténynek is, hogy Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete lett az esemény fővédnöke (idén is). Egy kicsit talán ennek is köszönhető, hogy kiemelt szerepet kapnak majd a brit sörfőzdék és sörfőzők a rendezvényen. Illetve az idei mottó is erre hajaz: „Craft is GREAT Britain”. Egész pontosan hat sörfőzde is érkezik az eseményre a szigetországból: Brew By Numbers (Egyesült Királyság), BrewDog (Skócia), BrewDog Overworks (Skócia), Magic Rock Brewing (Egyesült Királyság), North Brewing Co. (Egyesült Királyság), Siren Craft Brew (Egyesült Királyság)

Ha azt hittük, hogy a tavalyi felhozatalt nem nagyon lehet már überelni, akkor sajnos azt kell mondanom, hogy tévedtünk, mert de. 25 országból 60 sörfőzde érkezik a sörfesztre személyesen, hogy a magyar főzdékkel és képviselőikkel kiegészülve csapolják nekünk a sörfőzők a söröket. Meg ha már számokról beszélünk, akkor érdemes megemlíteni, hogy összesen 240 (!!!) sör lesz majd csapokon a két napos főeseményen, ami azt jelenti, hogy napi 120 sört lehet megkóstolni!

A munkánk 2018-ban nem ért véget, hanem csak akkor kezdődött igazán. Tavaly sikerült bebizonyítani, hogy a hazai kézműves sör felnőtt, és Budapest megérdemli a nemzetközi sörvilág figyelmét. Külföldről 2019-ben már nemcsak azért jönnek látogatók a Budapest Beer Weekre, mert a többi hasonló nemzetközi rendezvényre szinte azonnal kikerül a megtelt tábla, hanem kifejezetten város és a hazai színtér miatt.” – mondta Sefcsik Marci, a fesztivál kommunikációs vezetője

Apropó magyar sörfőzdék. 11 magyar sörfőzde lesz kint a fesztiválon a söreikkel és ha már így együtt képviselik az országot, akkor közösen megfőzték a fesztivál hivatalos sörét is. Május 20-tól az ismert sörös helyek mindegyikén csapra kerül majd ez az extra sör. New England IPA barackpürével és homoktövissel, amiben olyan komlók vannak, amik nem voltak eddig jellemzőek a hazai NE IPA-ra.

A tavalyi mintájára a legnagyobb hangsúly a két kóstolónapon lesz, amik május 24-25-én lesznek majd a Dürer kertben, de a fesztivál nem csak erre a két napra fog korlátozódni, hanem egész héten banzáj lesz. Május 20-al kezdődően a kiállítók egy része már a városban lesz és csapfoglalásokat fognak dirigálni a résztvevő kocsmákban, ahol így személyesen is lehet majd beszélgetni velük.

MEGVESZEM A JEGYEM

Azonban nem csak sörélményt adnak a szervezők (bár az is bőven elég lenne), hanem a kóstolónapok végén koncertekkel is maradásra bírják a kilátogatott népet, amikre akár külön is megveheti az ember a belépőt, ha csak afterozni szeretne.

Egy dologról nem beszéltünk még, az pedig a jegyek. Az elővételes jegyeket most vasárnapig, azaz május 19 éjfélig lehet még megvenni, de már azoknak a nagy része is elfogyott, úgyhogy érdemes belehúzni. A napijegyek így még 20.480 forintba kerülnek, ami elsőre nem tűnik egy olcsó mulatságnak, de ha belegondol az ember, hogy a világ minden tájáról érkező sörfőzdék exkluzív söreit kóstolgathatja 6 órán keresztül, olyan söröket, amik konkrétan itt debütálnak majd és valószínűleg a többségét soha többet nem fogja tudni kóstolni, akkor azért kicsit átértékelődik a jegy értéke. A két napos jegy nyilván kedvezményesebben jön ki, ha mind a két napra szeretnénk kimenni. Az Imperial jegyek (a legexkluzívabb csomag, minden jóval) már elővételben elfogytak hetekkel ezelőtt ráadásul. A jegyárak nem arra vannak kitalálva, hogy boldog-boldogtalan ide jöjjön sörözni, hiszen a sörök többsége sem mindenkinek szól. Ez leginkább a magyar sörgeekeknek szól, de az a durva, hogy rengeteg külföldi is jón majd a fesztiválra, mert olyan menő lesz a felhozatal. Ja és jár hozzá egy logózott söröspohár és a WC-ért sem kell majd fizetni, ami mindig az itthoni sörfesztek legvonzóbb hívószava lett az elmúlt években…

ADJÁTOK MÁR A JEGYET!

Kicsit hosszúra nyúlt az ömlengésem a fesztiválról, de ez még csak a kezdet. Összeszedjük egy helyre az összes eseményt, ami jövő héten lesz, összeírjuk nektek a sörfőzdéket, természetesen kis személyes ajánlással megtoldva. Arról meg már nem is beszélve, hogy a sörlistát is elhozzuk nektek. Ha kellően felizgattalak titeket a fesztiválra, akkor vegyétek meg a jegyeteket, amíg még tudjátok és ha esetleg még nem jött volna meg a kedvetek, akkor OLVASSÁTOK EL A TAVALYI BESZÁMOLÓNKAT!

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel