Main Area

Ebbe az Őrültek Házába szívesen megy majd az ember

Még nyitás előtt megnéztük a Mad Scientist legújabb projektjét, a MADHOUSE-t, hogy eldönthessük ez vajon megint egy túlárazott belvárosi craft kocsma lesz-e vagy egy mindenkinek szóló egység. Elég gyorsan megkaptuk a választ a kérdésünkre!

Mad Scientist mindig is egy különös helyet foglalt el a hazai sörvilágban, ők ténylegesen azok a sörpunkok, akik a legmerészebb húzásokat is bevállalják és ezt a fogyasztók értékelik is. A MADHOUSE megnyitása is egy rettentő merész húzás volt, hiszen a járvány időszakában kocsmát nyitni nem tűnik a leglogikusabb döntésnek, de valószínűleg ők ezt is fel fogják írni a “sikerfalra”, mert nagyon szépen összerakták a koncepciót.

A Brewdog Budapest nemrégiben jelentette be, hogy lehúzza a rolót, mert "nem találtak egymásra a hazai sörös közösséggel”. Ezt mindenki kezelje saját vérmésrséklete szerint, véleményem szerint egyszerűen mocskosul túl volt árazva a magyar pénztárcához és turisták hiányában nem lehetett fenntartani. Viszont ez utat nyitott a Mad Scientist brigádjának ahhoz, hogy megnyissák a MADHOUSE-t, ami az előzetes látogatás alapján a legjobb dolog, ami történhetett az Anker közben!

Egy letisztult, mondhatni indusztriál designnal vágtak neki a nyitásnak, ami nekem a régi Anker-t idézi, amit eléggé kedveltem is. Nincs semmi égbekiáltóan harsány az arculatban, egyszerűen csak esztétikus. Én személy szerint imádom az ilyet, bár a falakon még el tudtam volna viselni pár dekort, de elviekben még kerülni is fog rájuk némi élet. A város közepén lévő egység közel 170 fő befogadására alkalmas békeidőkben, de ők is "COVID-biztos” üzemmódban nyomják, így majdnem 130 fő fér el beltérben. Azért is emelem ki azt, hogy “beltérben”, mert ha a terasz is nyitva lesz, akkor majdnem megduplázódik a befogadóképesség. De nyilván mindenkit inkább a sörök és a kaják érdekelnek, úgyhogy rá is térek erre, kezdve a sörökkel.

25 csapról lehet kedvünkre választani, aminek nagyjából a 70 százalékát teszik majd ki a Mad-es sörök, a maradék csapokon pedig hazai és külföldi sörök váltják majd egymást. A Mad core szortimentje állandóan csapon lesz, ami már alapból is 12 tételt jelent alsó hangon. Mellette 6 sör lesz majd a Mead és Mad X vonalról, a többi 7 csap pedig szabadrablás a "külsősöknek”. Mindezek mellett pedig lesznek még üveges/dobozos tételek is, ha esetleg nem találnánk meg a 25 csapról a fogunkra valót, bár erre nyilván kis esélyt látok. És most rá is térek a legkényesebb részre, az árazásra, mert ez volt a legnagyobb félelmem. Elmondhatom, hogy teljesen alaptalanul! Abszolút úgy árazták be a söröket, hogy az nem csak a Deák téren állja meg a helyét, hanem a budapesti viszonylatban is nagyon jónak számít. Mindenki pénztárcájának tökéletesen megfelel majd a hely, amit pár példával érzékeltetnék. Egy korsó (4 dl) Jam 72, 1200 forintba kerül, míg egy igazán primőr, Liquid Cocaine (3 dl) 1100 forintba. Ezek nyilván a core range elemei, de akkor is világbajnok árak (már ha egyáltalán találtok csapon belőlük). Ez az árképzés pedig a Mead és Mad X söröknél is ugyanilyen harmonikusan alakul. Lehet 1 deciket kérni, ha csak kóstolgatnátok először, amiért jár még egy piros pont.

Ha a söröket már kiválasztottátok, akkor térjünk is át a másik nagy fegyvertényre, a konyhára! Egyre nagyobb az igény a vendégek felől arra, hogy egy bisztró minőségi konyhával is rendelkezzen a craft kocsma. A Mad Scientist ezt felismerve egy nagyon ígéretes menüt hozott össze, egy sörös berkekben már jól ismert séffel, Piszkor Norberttel, aki számos sörpremierhez készített remek desszerteket. Viszont a látogatáskor nagyon gyorsan ki is derült, hogy nem csak a desszertekhez ért: az 5 fogásos menüből kettőt emelnék ki, a gulyáslevest és a Rákóczi túróst. A gulyáslevesbe marhanyak kerül, ami New York Mocaccino kávés stout-alapú pácban érlelődik, így kap a hús egy kávés-sörös-kesernyésebb ízt. Norbi azonban nem állt meg itt a sör felhasználásának szempontjából, ugyanis az alaplébe is került ebből a sörből. Igyekszik a legtöbb fogásba belecsempészni egy komplett sört, vagy legalább egy söralapanyagot. A végeredmény pedig: életemben nem ettem még ilyen finom gulyáslevest! Nem a megszokott állag, ugyanis át van szűrve, nem sűrű a leves, de eszméletlen íze van. A hús omlik szét az ember szájában, és nagyon megy hozzá a New York Mocaccino sör. Én azon a véleményen vagyok, hogy vétek hozzá kenyeret enni, szerintem csak elveszi ennek a remek levesnek az ízét. Ha desszert, akkor abban pedig alapból is No.1 Norbi! Ez így is van a Rákóczi túrósnál. Ebbe az alkotásba is került sör, naná, hogy a Rákóczi Túrós Imperial Pastry Gose-jük., ha még hozzá is iszod ezt a sört, akkor lesz tökéletes! Nagyon rendben van ez a desszert, többet is meg tudnék belőle enni egyszerre, pedig nem vagyok desszertes. És akkor még nem is beszéltünk a Rueben szendvicsről, amit Liquid Cocaine hozzáadásával készítenek!

Nem is nagyon nyújtjuk tovább a szót, hiszen ha valakinek ennyitől nem jött meg a kedve a látogatáshoz, akkor valószínűleg semmitől sem fog. Annyit viszont még elmondanánk, hogy terveznek majd kivetítőt is a helyre, hogy lehessen meccset nézni, illetve gondoltak a családosokra is, úgyhogy van gyereksarok is, ahol talán mi is megpihenhetünk, ha túl sok Liquid Cocaine-t iszunk. Véleményem szerint egy nagyon durván jó koncepcióval nyitották meg a MADHOUSE-t, amihez abszolút jó hozzáállás és árképzés társul, én borítékolom nekik a sikert. Meg hát az is elég beszédes előjel, hogy az első pár napra már tele is vannak foglalásokkal. Ott tali!

 

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel