Main Area

Kísérleti sörsorozattal indítja az évet a Szent András Sörfőzde!

A Békésszentandrási sörfőzde sörei mindig is egy különleges helyet foglalt el nálam, ugyanis egyszerre újítók és konzervatívak a söreiket tekintve. Viszont az kijelenthető, hogy ők nem ültek fel a trendkövető, mondhatni hipszter sörstílus vonatra, egészen idáig! Aztán jött a TesztAndrás sörsorozat.

A hazai sörélet, a sörpremierekkel és a termékfejlesztéssel együtt eléggé megérezte a 2020-as évet, hiszen nem nagyon volt kocsma ahol lehetett volna inni. Viszont ettől függetlenül sem kellett új söröktől mentesen élnünk, csak kicsit más környezetben, otthon kóstolgatni. A Szent András Sörfőzde pedig olyannal állt elő 2021-ben, amire mindenkinek szüksége volt, a saját kísérketi sörsorozatával. Ezt némi szójátékkal TesztAndrás névre keresztelték.

Hasznosan telt a karantén a Szent András Sörfőzde sörműhelyében. A vesztegzár eddig a fejlesztésekről és az új lehetőségek kiaknázásáról szólt. Ennek első lépcsőfoka egy teljesen új projekt, ami minden sörfőző álma is egyben: egy olyan sörfőző játszóteret alakítottak ki, ahol tényleg lehet játszani, kísérletezni. A TesztAndrás projekthez a megszokott stábon túl a házisörfőzőként is dolgozó Mátyus Tomi és Kiss Máté sörfőzők is csatlakoztak.

Limitált kiadású, csupán pár ezer palackból álló small batch-szériákat fognak készíteni, amik olyan eddig általuk nem használt alapanyagokat és eljárásokat vesznek majd elő, amikkel egy teljesen új megvilágítást adnak a söreiknek. Az első páros egy duplán hidegkomlózott, az illatokkal merészen játszó West Coast IPAból, a Beta. 03-ból és a már-már kókuszos karakterjegyeket hozó, Sabro komlóval főzött S.M.A.S.H IPAból, a Beta. 11-ből áll. De ez csak a kezdet, hiszen a számozásból is kiderülhet, hogy azért ez a „lecsó közepébe csapás” tipikus esete és érkezik még bőven (a számozást alapul véve legalább 11 sör lesz) újragondolt sör.

A békésszentandrási kisüzem mindig erős kapcsolatot ápolt a fogyasztóival, legyen szó szakmai edukációról, mint az Ogre Bácsi Söregyetem, ahol a résztvevők a sörfőzéssel, vagy sörtörténettel kapcsolatos előadásokon vehettek részt, de különleges akciókkal is segítette a vendéglátóhelyek bezárása miatt otthon maradt sörbarátokat. A TesztAndrás sörök kapcsán viszont újabb dobásra készülnek, hamarosan egy zárt TesztAndrás Klub Facebook-csoportot indítanak, ahol a fogyasztók véleményére helyezik a hangsúlyt. A csoport tagjai első kézből értesülhetnek az új TesztAndrás kísérleti sörökről, betekinthetnek a kulisszák mögé, kérdezhetnek, informálódhatnak a főzde sörfőzőitől, privát online eseményekhez csatlakozhatnak, elmondhatják a tapasztalataikat a kísérleti sörökről, sőt véleményükkel akár alakíthatnak is a jövőbeli small batch főzeteken.

Izgalmas irányt vett a Szent András Sörfőzde, én kifjezetten örülök annak, hogy beszálltak a ringbe és kicsit frissítették a többnyire klasszikus sörstílusokat tartalmazó szortimentjüket. Az igazi kérdés majd nyilván az lesz, hogy milyen sörökkel, sörstílusokkal és mennyit játszanak. Ár-érték arányban kötelező kóstolni őket, de mivel elég limitált, érdemes mielőbb beszerezni!

BETA. 03

West Coast IPA

Főzte: Dutkon János, Mátyus Tamás

IBU: 54

EBC: 39

Maláták: Pale, Carapils, Müncheni

Komlók: Chinook, Amarillo, Centennial

Összes palack: 8000 db (limitált kiadás)

 

BETA. 11

S.M.A.S.H ipa

Főzte: Dutkon János, Kiss Máté

IBU: 54

EBC: 25

Maláták: Pale Malt

Komlók: Sabro

Összes palack: 8000 db (limitált kiadás)

2020 Szűretlen. Fejlesztette: Totel