Main Area

Nyúlon Túl ‘19 - TESZT

Szent András Sörfőzde
Sörfajta Vörös ale
ABV 4,9
IBU 42
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Az újkígyósi Kígyóscsili chipotle szószával készült füstölt chilis vörös ale.

Premier

Teszt

Be kell vallanom, gyerekkorom óta szeretem a húsvétot, de évről évre más-más eleme fog meg. Régen az embertelen mennyiségű csoki tojás miatt vártam az ünnepet, ami aztán kisvártatva locsolópénzre cserélődött, majd jöttek a lányok és a házaknál arcba tolható finomságok. Ez után pedig megérkezett a Szent András Sörfőzde, a karácsonyi Esthajnal után második szezonális, folyton változó, ünnephez kötött sörsorozata, a Nyúlon Innen-Nyúlon Túl páros, ami idén már a 3. évét tapossa. A hagyományokhoz híven pedig a locsolóverset sem tanultam hiába, hiszen idén is megérkezett a két tapsifüles, méghozzá szintén a megszokott séma szerint. A Nyulak természete ugyanis, hogy eddig minden évben egy vörös ale viseli a nevet és legalább egy palackba kerül valamilyen izgalmas fűszer is. A 2019-es fűszerválasztással pedig nem is tudtak volna jobban kedvezni nekem, hiszen a „natúr” Nyúlon Innen egzotikusabb ízvilágúvá faragott testvére, a Nyúlon Túl füstölt chilivel érkezett meg, méghozzá egyenest a botrányosan jó BBQ szószáról ismerős KígyósCsilitől. Így nem volt mese, betöltött kölnivel, zölderdővel felfegyverezve ezeket is meg kellett kóstolni. 

A páros extrémebb tagja mindig is a Nyúlon Túl volt, mindig ő kapta a vadabb fűszereket, nem csoda hát, hogy most is benne landolt a füstölt chili. Ez persze a bronz színén nem változtatott, viszont érdekes volt megfigyelni, hogy a sörbe oldott paprika miatt az italban különböző sűrűségű rétegek alakulnak ki és habja is jóval kisebb, mint a „natúr” tesó esetében. Persze ez alapján nem mindenki tudná megkülönböztetni a 2 italt, azonban az illat minden rövidre zár: dől a füstös paprika az orrba. Na és kisvártatva a szájba is, hisz a Nyúlon Innen esetében tapasztalt karamelles alapot a chili teljesen háttérbe szorítja. A játék itt vitathatatlanul a fűszerről szól, méghozzá annak 2 ízkomponenséről, a füstről és a csípős-pikáns ízről. E kettő közül egyébként az előbbi győzedelmeskedik, hisz a sör nem erősebb, mint egy gyerekbarát halászlé, de emellett azért a paprika íze is egyértelműen ott van.

A húsvéti duó egzotikusabb tagja épp annyira sikerült extrémre, hogy azt még egy vadulástól ódzkodónak is szívesen tudjam ajánlani: ott van a füst és az enyhe csípős íz, mint egzotikum, aminek a karamelles alap szépen megterít, de semmilyen sörben nehezen elképzelhető aromát nem kapunk. Inkább az az érzés ragad magával, mintha egy jó sülthöz iszogatnánk a Nyúlon Túlt. 

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel