Main Area

Pheromon Juus - TESZT

Cserniczky Botond
Sörfajta Sour ale
Szín Borostyán
ABV 6,5
IBU 30
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Mandarinnal, olasz Tarocco vérnaranccsal, szárított narancshéjjal, venezuelai kakaóbabbal és vaníliás fudge-dzsal készült savanyú ale. 

Premier

Teszt 

Vannak olyan kooperációk, amikről már ha hallasz, tudod, hogy valami zseniális és izgalmas születik belőle. Mint ahogy a világ tűkön ülve várt a szuperhősöket egybe rántó Bosszúállók filmre, nálam ugyanezt a hatást a Pheromon Juus híre is elérte. A fura nevű sörért ugyanis 2 formáció tehető felelőssé: A hazai sörvilágot már jó ideje meghatározó, rendszerint zseniális cuccokat készítő Balkezes duója ugyanis az egyik ötletgazda, akikkel a prémium külföldi sördealerből tavaly savanyú sör királlyá átvedlett Cserniczky Boti állt össze egy elvetemült főzet erejéig. Elvetemült, ugyanis a Juus a hivatalos kiírás szerint mandarinnal, olasz Tarocco vérnaranccsal, szárított narancshéjjal, venezuelai kakaóbabbal és vaníliás fudge-dzsal készült, nem mellesleg pedig savanyú. Szóval a sör egyszerre lesz brutál citrusos és hajaz egy desszert halomra. Azt pedig említettem, hogy a címke – ami szerintem elképesztően jól sikerült – már önmagában is kiverte a biztosítékot néhányaknál? Ilyen ajánlólevél után pedig tuti, hogy rá kellett repülnöm. 

Bár az ország legnagyobb sörparádéján, a BPBW-n épp lemaradtam a bemutatóról, szerencsére Boti volt olyan jó arc, hogy először soft serve, majd palackos formában is bemutatta, mit tud a Pheromon. Nem kellett csalódnom. A borostyánszín sör elsőre is elképesztő sűrű, habja elillan és helyét a masszív, édes vaníliás cukor illat veszi át. Szóval akkor desszertsör lesz. Kivéve, hogy mégsem. Az ital ugyanis egy citrusosan savanykás bemutatkozással kezd, majd beficcen az intenzív narancslé és a kakaó, hogy végül a mandarin édes-savanykás világa zárja a kortyot. Eközben a vanília végig ott van, adja a hátteret, néha pedig a sörös jelleg is megmutatkozik, hogy aztán a desszertcunami tovább vigye az ízkavalkádot. 

A leírás alapján furán hangzik, ugye? Egyetértek. De az a helyzet, hogy mindez az alkotóelem valami csoda (vagy a srácokat ismerve rutin) folytán összeáll egy koherens sörré, ami egy enyhén fanyar, sima, new age desszertet idéz meg, ami nem csak hogy valami teljesen új, de végtelenül szerethető is azoknak, akik vevők a felfedezésre. 

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel