Main Area

A belga sörök magyar hangja – Pannonhalmi Főapátsági sörök

A belga sörök már a craft sör boom előtt is nagy népszerűségnek örvendtek és nem is nagyon kell bemutatni senkinek. Most gyakorlatilag ezt szeretnék magyar verzióban megcsinálni Pannonhalmán, meg is néztük, hogy sikerült-e!

A sörvilágban a legalapabb söröktől kezdve a leginkább kimaxoltabb tételekig mindent meg lehet találni manapság, de már elég régóta jelen vannak az apátsági sörök, amiket mi leginkább belga sörökként ismerünk. Amikor belga sörökről beszélünk, akkor pedig rögtön mindenkinek a Dubbel, Tripel és Quadrupel jut eszébe, a parádés gyümölcsös felhozatal mellett. A Pannonhalmi Főapátsági Sörfőzde pedig pont az alapstílusokkal játszadozik most, nem is rosszul!

Magyarország nem éppen az apátsági sörökről híres, hanem inkább az elborult craft sörös főzdéiről. A Zirci sörfőzde próbálkozott évekkel ezelőtt az apátsági és belga vonallal, de nekik eléggé hullámvasút jellegűre sikerült a kezdeményezésük. A Pannonhalmi Főapátság viszont elég komolyan gondolja a dolgot, rögtön 4 sörrel akarnak robbantani a piacon, amiből kettőt már kóstolni is lehet, ezeket vettük kicsit jobban szemügyre.

Kezdésnek a Blonde és a Quadrupel söröket hozták forgalomba, ami egy kicsit olyan, mintha a két végletet szerették volna megmutatni a fogyasztóknak. Nagyjából ez az érzés is jött vissza a kóstolások alapján. A Blonde egy lighty sörnek ígérkezett kóstolás előtt, mindezt a ráírt infók alapján jelentem ki. Nem is jártam messze az igazságtól, hiszen a maga 5%-val tényleg ivós sör, de valahogy nem az igazi. A könnyed sör egy tökéletesen fogyasztható sört jelent nekem, ami itatja magát, jelen alanynál viszont nem egészen ezt kapjuk. Illatolásnál tökéletesen jön a belga söröktől megszokott édeskés illat, de a kortyérzet valahogy mégis mást mutat. Eltűnik az illat és kevésbé jön az, amire számít az ember és egy kicsit semmilyen sör tárul elénk. A sörös arcokat megkérdezve is ugyanez a visszajelzés jött vele kapcsolatban, úgyhogy annyira nem tévedek talán.

Cserébe, amikor azt mondtam, hogy a két sör a két végletet jelenti, akkor a Quadrupel tényleg a teljesen másik oldala az éremnek. Ittam már pár példányát a sörstílusnak és szeretem is, ha egy sör harap, de ez a laza 10%-val konkrétan egyszerre ver fejbe és tökéletesen selymesen kényeztet. A Quadrupelekkel annyi a bajom, hogy mocskosul erősek és megfelelő előkészületek nélkül nehezen tudom fogyasztani (10-20 perc levegőztetés). Itt viszont már a kitöltésnél is teljesen más fogad, ugyanis nemhogy szenvednem kellene az erős habzás elkerüléséért, hanem egyszerűen nem tudom úgy kitölteni egy fotó erejéig sem, hogy szép, tartós habja legyen. Viszont nagyjából ennyi, amit fel tudok hozni negatívumként a Quadrupellel kapcsolatban, minden más zseniálisan sikerült! Tökéletesen hozza az ízjegyeket, mert egyszerre ütős, kiegyensúlyozottan markáns. Annyi különbséggel, hogy a 10%-os alkoholszázalékot csak illatban érezni, de a kortynál már egy könnyen iható, komplex sört kapunk. Szerintem egyelőre ez lesz az, amire érdemes ráharapni, mert brutál jól sikerült.

Az árazást tekintve sem gondolom, hogy nagyon elszálltak volna a dolgok, csak nem egészen látom hogyan alakult az árképzés. A Blonde-t hivatalos forrásból 699 Forintért lehet beszerezni, míg a Quadrupel-ért 849 magyar peso-t kell kicsengetni. Mondanom sem kell, hogy a Quadrupel ajándék ennyi pénzért, a Blonde egy kicsit szerintem lehetne olcsóbb, mert ebben az árkategóriában már nagyon nagy a verseny.

A SÖRÖKET ITT TUDJÁTOK MEGVENNI

Összességében elmondható, hogy mindkét sörüket KÖTELEZŐ megkóstolni és mindenkinek eldönteni, hogy miként sikerültek, de azt előre el kell mondanom, hogy magyar viszonylatban ez most az apátsági sörök netovábbja (nem mintha nagy lenne egyébként a kínálat belőlük) és ha a Dubbel és a Tripel is hasonlóan sikerül, akkor kötelező darabok lesznek minden háztartásban.

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel