Main Area

Collabrew Series #10 - Tropical Tiger - TESZT

Reczer Ser
Sörfajta Stout
Szín Fekete
ABV 6,5
IBU 40
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

A recept alapja a T30 stout, de a Tropical Tiger esetében kimaradt a sörből a tejcukor, viszont több keserű komlót, magasabb alkoholfokot és nagy mennyiségű brazil kávét kapott.

Premier

Teszt

Nagyon szeretem, amit Reczer Gábor csinál Collabrew néven. Nem hiába vándorolt hozzá a tavalyi év egyik legjobb gerillájának járó díj. Ez a sorozat mindenkit megszólít kicsit, néha olyanokat is bevon a sörfőzésbe, akik eddig inkább a partvonalon mozogtak, közösséget kovácsol a sörös arcok között, de legfőképp ellát minket izgalmas, új és jó sörökkel.

Azt is imádom, amit a Balkezes sörfőzde művel. Ezt a pontot nem magyarázom: igyatok tőlük egy sört vagy kapjátok el valamelyik tagot egy sörfeszten, majd megértitek.

Végül pedig a sörök mellett egyre jobban tudom értékelni az ízgazdag specialty kávékat. Még messze állok attól, hogy plafonrepedés nélkül mondhassam, hogy értek hozzájuk, de itt (is) igyekszem folyton tanulni.

De mi lesz, ha ez a 3 kedvenc találkozik egy sörben? Mondjuk úgy, hogy a Reczer-féle T30-at a Balkezes arcok picit átalakítják és feldobják egy nagy adag brazil kávéval. KELL, az történik!

Szerencsére a jó fej sörfőzők meghallgatták imáimat és kóstolópoharamba csepegtették a fekete nedűt, aminek egyszerre volt enyhe stout illata és egy ennél jóval mélyebb benyomást hagyó, gyümölcsös cold brew coffee aromája. Ez lesz az, amit kerestem. És igen, az íz is engem igazol: már az elején kicsúcsosodik a hozzáadott kávé, méghozzá úgy, ahogy eddig sörben még nem találkoztam vele. A brazil csodának ugyanis minden sava, karaktere és jellege szinte érintetlenül köszön vissza. Itt nem „kávé ízű kávét” kapunk a sörbe, itt nem egy ízzel tudjuk le a hozzáadott babokat, itt, kérem szépen egy jóféle specialty kávé van beleoltva a sörbe, ami végig fut, ízében szinte vibrálva változik, krémesen kiteljesedik, majd végül, lecsengésnél hagyja a stout hagyományosabb ízeit is játszani. Egy telt és teljes ízt kapunk egy füstösebb nyitással, egy hagyományosabb befejezéssel és egy eszméletlen kávécunamival. 

Igazság szerint ettől a főzettől keresem az állam és azok, akik a sört nem csak alkoholnak, a kávét pedig nem csak stimulánsnak fogyasztják, szintén hasonlóan fognak érezni. Az alkotóelemek alapján egy jó sörre számítottam, de végül egy új mércét kaptam, amihez az összes ezutáni kávés sört mérhetem. És higgyétek el, az a mérce elég magasan van. 

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel