Main Area

Euphoria - TESZT

Ugar Sörfőzde
Sörfajta Sour ale
Szín Matt narancssárga
ABV 5
IBU 14
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Huell melon komlóval, cseresznyével és homoktövissel készült sour ale. Utóbbi összetevőt a Super Berry csapatának köszönheti.

A sör története: "Puszta Kollab szériánkba olyan sörök kerülnek, amelyeket más főzdékkel, vagy vállalkozásokkal közösen fejlesztettünk. Az Euphoria nevű sörünket a szomszédos településen homoktövis termesztéssel is foglalkozó Super Berryvel együtt kísérleteztük ki. A cél az volt, hogy minél nagyobb arányban tartalmazza a sör a homoktövist, így egy korsó kb. 3 cl gyümölcsvelőt tartalmaz, annak minden egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságával együtt. Fanyar, nagyon gyümölcsös, nagyon izgalmas, és valószínűleg a legegészségesebb sör, amit valaha ittál."

Teszt

A mostani nyár a hazai sörfőzdéknél kétség kívül a jó gyümölcsös sörök behozásáról is szólt. Termett is pár kellemes málnás búza meg befőtt ízű, igazi fanyar meggysör. De volt, aki nem elégedett meg a szokásos ízekkel. Volt, aki egy kollaboráció keretein belül masszív mennyiségű homoktövist facsart a sörbe. Ez a valaki pedig az Ugar falai között keresendő.

Az Euphoriából azóta megérkezett a palackos változat is, hisz épp télen kell leginkább a gyümölcs a szervezetnek. Rá is bontottam hát: sűrű, matt narancs-barna folyadék siklott ki lassan a poharamba jelzés értékű habbal. Illata… nos homoktövis püré jegyeit hozza (mire is számítottam?). Emellett viszont meglepően lágy és telítő. A homoktövis tehát nem alibi hozzávaló: korty közben is gyakorlatilag a bogyót harapod, elnyúlik, hogy a végén kis fanyarsággal hosszan kifusson. Az íz emellett viszont száraz (pont mint a gyümölcs esetében) és üdítő. Valahogy úgy kell ezt elképzelni, mint egy gyümölcsös fagyit. Jól esik, felüdít, de az íz visz mindent.

A sör itt teljesen alárendeli magát a termésnek, de egy ilyen kreáció esetében ez így van jól. Aki ismeri a bogyó ízét, az teljes mértékben tudhatja, mire számítson, aki viszont nem, annak még inkább érdemes egy próbát tennie ezzel a hazai kuriózummal.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel