Main Area

Fesztiváltippek a nyárra!

Kezdünk belefulladni a sörfesztekbe országszerte. De hova érdemes menni és ott mire figyeljünk, hogy kimaxoljuk a hangulatot?

Felhozatal

Ha nem csak a sarokra kell leugranod egy fesztivál miatt, érdemes először belőni a felhozatalt. Jobb helyeken a kiállítók listája már akár hetekkel a kezdés előtt fent van a Facebook eseménynél vagy a honlapon, szóval már a tervezési fázis elején ki lehet szűrni a falusi búcsút az igazán sörcentrikus események közül. Ha nincs tipped, kik a jó nevű főzdék, érdemes ránézni mondjuk nálunk a Sörfőzdék fülre: ők nem nagyon fognak mellé, ha sörről van szó.

 

Társprogramok

A másik, viszonylag biztos mód a fesztivál jellegének meghatározására a társprogramok böngészése.
Bömbölni fog a sramli zene bőrgatyás táncosokkal? Ez bizony old school sörfeszt, főleg nagyüzemi lagerekkel.
A ’80-as, ’90-es évek méltán elfeledett, majd valami perverz ok miatt előrángatott előadói jönnek? Itt se számíts túl sok impozáns sörre.
Neked noname, valószínűleg helyi, változatos stílusban játszó zenekarokkal van tele a program? Ebből még bármi lehet, de a szervező valószínűleg igyekszik a legtöbbet kihozni a költségvetésből.
Sörkóstoló, esetleg szakmai előadás is lesz? Na, itt biztos terem pár jó sör.

 

Ételek

Nem hiszem, hogy bárkit meglepek azzal, hogy enni KELL egy masszívabb sörözgetés közben, különben a sztori vége az instant fejreállás. Ha pedig már a sörökben is az ízeket keressük, miért ne lehetne az ételekben is? A kraft sörök mára összenőttek a street foodokkal, tehát ha valahova hamburgeres, BBQ-s, esetleg chilis arcok özönlenek, jó helyen jársz. Nem mellesleg érdemes végigkóstolni a különböző helyek kínálatát: engem már lepett meg egy egyszerű, de zseniálisan elkészített sült húsos szendvics is.

 

Egyéb látványosságok

Nem vagy biztos benne, hogy megéri elutazni egy fesztiválra? Nézd meg a közeli helyeket is. Ha a kulturális programok is lekötnek, lehet a városban pár látványosság is a száraz órákra, de ha csak a sörért utaznál, könnyen el lehet kapni arrafelé pár kraft kocsmát, sőt akár főzdét is. Velem már előfordult, hogy egy söröző végül erősebb kínálattal sorakozott fel, mint az egész fesztivál együtt véve.

 

WC

Triviális marhaságnak tűnhet, de ez a faktor egész fesztiválok hangulatát képes elrontani. Szerintem külön hely van fenntartva a pokolban azoknak, akik több száz forintos fizetős WC-t telepítenek ki egy sörfesztiválra, mások viszont kb bármit kicsengetnének, hogy ne a ToiToi illatorgiáját kelljen megélni. Ehhez a legjobb tippem talán az, hogy keress egy közeli, közepes szintű vendéglátóhelyet. Itt már a mosdó állaga bőven veri a műanyag bódékét és legalább a pénzedért is kapsz valamit a sötétben töltött 5 percen kívül. Egy kávé vagy egy pohár hideg üdítő úgyis jól tud esni.

 

Hidratálás

És el is érkeztünk az iváshoz az ivás közben. Hidratálni ugyanis kell. Hiába viszed be a sok korsót a szervezetbe, az gyorsan távozik is az alkohol áldott hatására (a vesekövet legalább megúszod). Néha, főleg az este végén érdemes 1-1 palack vizet is legurítani, ha mást nem, pohármosás formájában. Ilyenkor jöhet jól a vendéglátós life-hack vagy a táskában elhozott PET-palack is.

 

Töményezés

Szintén nem nagy újdonság, de ide kívánkozik: ne keverjük a cuccokat. 1-1 pálinka vagy whiskey akár beleférhet, de ne kísértsük a sorsot. A gyors kiszáradás és a csúnya másnap mellett ugyanis nem annyira angol tudósok kimutatták, hogy a képszakadáshoz nem is a sok alkohol önmagában járul hozzá, sokkal inkább a hirtelen véralkoholszint megugrása a bűnös. Magyarul tehát simán benne van, hogy egy egész éjszakás sörözést kibírsz nagyobb káosz nélkül, míg egy pár felessel kiegészítve már arra ébredsz, hogy mindenki valami szláv nyelvet beszél melletted.

 

Hőmérséklet

Picit összefügg az előbb tárgyalt kiszáradással a kellemes, 40 fokos napsütés is. Amellett, hogy a melegben gyorsabban beüt az ital, figyelni kell a fesztiválokon az árnyékra is. Ilyenkor ugyanis hajlamos az ember bekapni egy kevésbé kellemes napszúrást vagy hőgutát, ami elég durván visszavesz a hétvége élvezeti értékéből.

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel