Main Area

Pannonhalmi Charlatan - TESZT

Vaskakas Sörfőzde
Sörfajta Belga Dubbel
Szín Vöröses barna
ABV 8
IBU 21
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

 A Charlatan Deé Pincészet rajnai rizlingjével készült változata.

Premier

Teszt

Abban a szerencsében volt részem, hogy nem rég bekukkanthattam az új Vaskakas sör kulisszái mögé és ezt az olvasókkal is megoszthattam itt. Aki lemaradt volna erről, annak megsúgom, hogy a győrújbaráti főzde egy limitált szériát indított el, melynek első söre a belga dubbelük, a Charlatan rajnai rizlinggel felturbózott változata. Most pedig végre nem csak a kóstoláshoz kaptam meg a palackot, de egyenesen összekóstolhattam a rajnai rizlinges változatot az eredetivel. 

Mivel a „régi” Charlatant nem rég teszteltem, róla itt olvashattok. Tapasztalatom alapján az íz nem igazán változott, tehát inkább a szőlős tesóra koncentrálnék, amely küllemében semmi eltérést nem mutat. Illat tekintetében is erős a hasonlóság, hisz az édeskés belga sör illat dominálja mindkét italt, annyi különbséggel, hogy egy enyhe Traubi szódát is ki lehet érezni a rizlinges testvérből. Ebből pedig már lehetett sejteni, hogy a szőlő nem borítja a Charlatan eredeti ízét sem, inkább finomhangolja azt. Belekerült az ízbe egy kicsi az elvárható szőlősségből, mely néhol erjedő mustra, máshol fahordós, oxidatív technológiával készült fehér borra emlékeztet. Maga az összkép az új változatban harsányabb és gyümölcsösebb lett az eredeti sör lágy ízéhez képest, mondhatjuk, hogy a szőlő (és az azzal járó plusz alkohol) kicsit felfrissítette a sört. 

Összességében a rizlinges Charlatan leginkább azoknak kedvez, akik már az erdei változatot is szerették. A szőlő, bár átalakít néhány dolgot, az alapvető profilt nem forgatja fel, marad minden belga sörös. Egyedül talán a boros társaság kap picit kevesebbet a mostanában megszokottnál, hiszen a szőlő fajtajellege nem igazán mutatkozik, de nekik is érdekes élményt nyújthat a belga sör ilyen szokatlan házasítása.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel