Main Area

A vaskakas története a belga rizlinggel

Akik követték a Vaskakas hetünk tesztjeit, láthatták, hogy a győrújbaráti főzde alapkínálat terén istenesen feltankolt. Mi jön most?

Ez a kérdés fogalmazódott meg a sörfőzők fejében is, mikor elégedetten, korsót markolva vagy zsebre tett kézzel nézték a folyton elérhető 6 féle sörük palackjainak hegyét. Mert hát arról látták, hogy ez jó. Szépen, nyakkendősen, tisztasági törvényt betartva belopták magukat az emberek szívébe és poharába. Éppen ekkor született meg mindenkiben az ötlet: most itt az ideje végre káoszkodni kicsit és létrehozni minden olyat, amit előttük még ember nem hozott létre. Mondjuk… mondjuk egy rajnai rizlinges belga dubbelt. Innentől pedig nem volt megállás.

Kb így képzelem el a Vaskakas új, limitált szériájának, az Unique Line-nak a születését, mely nagyjából 2 havonta ontja ránk az eddiginél sokkal kísérletező szelleműbb ötleteket. A sorozat nagy nyitánya (ha a friss komlós Hop Harvestet nem vesszük ide) pedig nem más lesz, mint egyik kedvenc magyar főzésű belga dubbelem, a Charlatan pannonhalmi szőlővel felturbózott változata.

De honnan jön a szőlő?

Ha szőlő kell, unalmas emberek általában lebattyognak a boltba nyuszis papucsban és vesznek. Ezzel csak az a baj, hogy így se pannonhalmi nem lesz a szőlőlé, se rajnai rizling. Ez tehát nem jó megoldás. Eggyel találékonyabbak kérnek a borászoktól, hogy „légyszilégyszi”. Így mondjuk pannonhalmi is lehet a portéka meg rizling is, de ilyenkor elveszik az élmény magja. No, Vaskakasaink az igazi szüreti wellness programra fizettek be, amit Pázmándfalu borásza, Deé János és pincéje hirdetett meg. A program témája a fagycsípte, kései rizling leszedése, részei pedig a hozott Toyota Hiace kistehergépjárművel szőlőhöz jutás, az ottani sárba betonbiztos elakadás, a segítségkérés, a magunkban rejlő traktorvezető megtalálása, az eszement száguldozás a fénysebességet megközelítő 20 km/h-val a szőlőig, a kistehergépjármű sárelakadástalanítása (rövid program), majd hazatérés a vidéki villámmal (nagyon hosszú program). Na, ettől a menettől lesz a szőlő az igazi és főleg saját termék.

Pannonhalmi sarlatánság

Ez után a must fele (30 l) repült az üstbe a főzés közben, a másik fele pedig az erjedésnél landolt a sörben. A végeredményről pedig egyelőre annyit tudni, hogy az erjesztés akusztikai élménye után a must nem kevesebbet, mint 1,5%-ot csavart fel az alapsör alkoholfokán. Korai beszámolók szerint egyszerre hozza a belga apuka édességét a szőlő anyu boros-mazsolás jellegével. Erről viszont majd úgyis többet regélek nemsokára egy teszt alkalmával.

Mint a boros sörök nagy szerelmese, talán nem kell hangsúlyoznom, hogy erre oda kell figyelni, annál is inkább, mert ebből tényleg nem lesz több, sőt a mostani főzet is csak 500 l, amivel a képzett sörcápák gyorsan végeznek. Aki már a startnál megkóstolná a Pannonhalmi Charlatant, annak ajánlom figyelmébe a Vaskakas bázisát, a győri Lima Pubot, ahol már március 1-én csapra verik az első hordót, de a palackos verzió rövid ideig megtalálható lesz a szokásos kakas lelőhelyeken.

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel