Main Area

Pécsen a glutént is kispórolják a sörből

A Pécsi sörfőzde alapsörei elég jól teljesítettek és most egy gluténmentes sörrel bővítették a portfoliót. A cikkből kiderül, hogy sikerül-e feledtetnie az APA által okozott katasztrófát.

Még tavaly nyáron kerestük az akkor aktuálisan legvállalhatóbb nyári sört, amivel a VB meccseket lehetett lekísérni. Az egyik meglepetés a Pécsi Búza lett és hát a Pécsi alapdarabok egyébként is elég jól teljesítenek a közönség körében.

2018-ban próbáltak ők is felülni a trendivé vált felsőerjesztésű vonatra az APA sörükkel, de nem nagyon sikerült nekik. Pontosabban annyira nem sikerült, hogy egybehangzóan kijelentette mindenki, hogy ez bűnrossz lett. Így nem is ezen a vonalon haladtak tovább, hanem inkább másik irányból támadták a népet különlegességgel, mégpedig egy szűk réteget céloztak meg. Ez lett a gluténmentes sör!

A sörgyártáshoz használt árpa a leginkább ételintoleranciát kiváltani képes alapanyagok listáján szerepel, miközben egyre többet hallani arról, milyen sok embert érint a gluténérzékenység. A betegség nem más, mint a gabonanövényekben található gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység. A glutén- vagy lisztérzékeny betegek igen kellemetlen tünetekkel szembesülnek: leggyakrabban emésztőszervi problémák jelentkeznek náluk, de a fel nem ismert gluténérzékenység okozhat akut fejfájást, bőrbetegségeket is. A gluténérzékenyeknek így eddig le kellett mondaniuk a legtöbb sörről is, hiszen annak legfontosabb alapanyaga az árpamaláta.

Majdnem egy év termékfejlesztési munka után a Pécsi Gluténmentes Lager rukkoltak elő a végtermékkel, amihez épp olyan árpamaláta érkezik Pécsre, amilyet a hagyományos Pécsi Lager sörhöz is használnak, viszont a gluténmentes verzió esetében egy speciális gluténmentesítési eljáráson megy keresztül a sörlé. Ennek eredményeként 4 mg/kg a sör gluténtartalma, ami tökéletesen megfelel a gluténmentes kategória követelményeinek.  (magyar és európai uniós jogszabályok szerint egyébként kilogrammonként 20 mg glutén megengedett egy, még gluténmentesnek tekinthető termékeben)

Azért egy Csíki méretű baromságot (ők az egyedüli igazán kézműves/kisüzemi sör Magyarországon) csak sikerült belecsempészniük a közleménybe: „az első olyan, itthon készülő sör, amelyet a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak.” Ezzel csak az a baj, hogy csípőből tudok két kisüzemi sört mondani, ami gluténmentes. Az egyik a Popstar, a másik pedig a nemrégiben megjelent (legalábbis nekem újdonság) Cherry Bomb, de ott van még pl a Legendának a gluténmentes söre is. Na ezeket tuti, hogy nem importáljuk...

Valójában mindent figyelembe véve ez egy hiánypótló termék, mert viszonylag occsóért’ lehet hozzájutni gluténmentes sörhöz. Ízre meg én nem érzek különbséget, úgyhogy nyugodtan betárazhat belőle mindenki is.  

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel