Main Area

Sörrel jelentkezik a füstös whiskyk királya, az Ardbeg

Szokták mondani, hogy jó és különleges dolgok általában a komfortzónán kívül születnek. A jellegzetesen füstös whisky-jeiről ismert Islay szigeti Ardbeg most egy jó ügy érdekében képes volt elhagyni a számára kényelmes terepet, ugyanis sörfőzésre adták a fejüket.

A cég kabalájaként is funkciónáló Jack Russel Terrier után a The Shortie névre keresztelt füstölt porterük különlegessége, hogy a díjnyertes Ten Years Old whiskyhez is használt, tőzeg füsttel szárított malátából készült.

Így egy erősen füstös, és a készítők elmondása szerint kekszes, kávés, étcsokis, édesgyökeres (medvecukros) jegyekben gazdag ital született. Üröm az örömben, hogy a limitált főzet kizárólag az Egyesült Királyság területén lesz elérhető. Aki viszont ott le tudja vadászni, annak nemcsak nagy mázlija van, de egy nemes ügyet is szolgál vásárlásával.

Az Ardbeg ugyanis egyike azoknak a főzdéknek, akik csatlakoztak a Brewgooder Global Gathering kampányához, aminek célja, hogy tiszta ivóvízhez juttassák Malawi rászoruló lakosait. A projekthez csatlakozó sörfőzdék a minden évben március 22-én tartott World Water Day-re (és az azt környékező hétvégi napokra) időzített egyszeri, limitált főzeteikből származó bevétel 100%-ával segíthetik a cél megvalósulását.

A kezdeményezés itthon is támogatókra talált: a Mad Scientist és a First jóvoltából hazai nedűk beszerzésével is támogathatjuk majd a projektet, ám az alkalomra készülő sörökről még nem sok mindent lehet tudni. 

A projekt céljairól: https://www.brewgooder.com/mission

Videó: https://www.facebook.com/watch/?v=631932080905406

A forráscikk: http://www.ardbegproject.com/news.shtml

A köveknél fotózott Ardbeg képet Richard Thomas készítette, forrása: https://whiskeyreviewer.com/2017/06/ardbeg-ten-scotch-review-060917/

A Shortie kutyás kép forrása: http://www.scotchmaltwhisky.co.uk/ardbegcropcircles.htm

A fehér hátteres whisky kép forrása: https://www.thewhiskyexchange.com/p/66/ardbeg-10-year-old

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel