Main Area

Sörsuli 101 – Varázslóiskola sörösítve

A sörsuli sorozatunkban a sörélet alapjait mutatjuk be, ami most egy rendhagyó részhez érkezett, ugyanis a sokszor használt rövidítések és kifejezések mögé nézünk be, hogy mit is jelentenek!

A sörélet egy elég speckó közösséget jelent. Több rétege van, a full sörgeektől kezdve a sörkedvelőn át a „divatdrukkerig”. Egy dologban viszont minden réteg megegyezik. Néha olyan beszélgetések zajlanak le, amit hallva Harry Potter és Gandalf is elismerően csettintene, mert egy külső szemlélő számára nagyjából úgy hangozhat, mintha valami ősi, mágikus nyelven beszélnénk egymással. Csak hogy érzékeltessem.

GANDALF: Hú, múltkor egy olyan DDH-t ittam a TTO-n, hogy azt hittem ott helyben leborulok a sörfőző előtt.

HARRY POTTER: Jaja, azt én is kóstoltam a legutóbbi MTB-n, de én ittam még hozzá egy durva RIS-t is, mert szerintem az rettentő cár!

Ember legyen a talpán, aki nem fullba tolja a sörgeekséget és mégis érti miről szól a fenti beszélgetés. Ezt szeretnénk most kicsit kiegyenesíteni és minden körítés nélkül, felsorolni pár olyan kifejezést, amit írj fel magadnak puskázni, ha ilyen társaságba tervezel menni.

Kezdjük a lényegnél – sörök, sörfajták, speckóságok:

IPA – ezt nagyjából mindenki is tudja mit jelent, de azért sosem árt azt tisztázni hogy nem indián Pale Ale, hanem India Pale Ale

NE IPA – az IPA egy változata, becsületes nevén New England IPA. A sörtípus sajátossága, hogy ködös színe van, frissen fogyasztandó és brutális mennyiségű komló van benne. Már-már a gyümölcslé sűrűségével vetekszik!

DIPA – szintén egy IPA típus, személy szerint nekem az egyik kedvenc változatom. Double IPA vagy esetleg Imperial IPA a teljes neve. Masszív erős dupla IPA-ról beszélünk, nem gyerekjáték!

DDH – Double Dry Hopped, azaz duplán hidegkomlózott. Ez annyit tesz a gyakorlatban, hogy sokkal intenzívebb komlós íze van a sörnek, nyilván azért mert sokkal több komló kerül bele. Ezt NE IPA-nál és DIPA-nál előszeretettel alkalmazzák.

RIS – Russian Imperial Stout. A stoutok egy fajtája, gyakorlatilag az egyetlen olyan fajtája, amire érdemes felkapni a fejünket, beszerezni pár üveggel és elrakni a pincébe 1 évre! Ha töri szempontból nézzük, akkor a russian imperial stout több évszázados kísérletezés, tudás és játékosság eredménye, amelyet a 18. századi brit sörfőzők készítettek azért, hogy az orosz cárnak és udvartartásának kedveskedjenek. Mi szerencsére a kísérletezésnek csak az eredményét látjuk, nekem az egyik kedvenc sörstílusom.

BA – Barrel Aged. Hordós érleléssel megbolondított sörökről van szó. Leginkább stoutokra jellemző, hogy kapnak valami extra ízjegyet a hordós érlelésnek köszönhetően. Többnyire whiskeys és rumos hordókat használnak, de pl boros hordók is szóba jöhetnek

IBU – International Bitterness Unit. Az IBU értékének kiszámí­tására több formulát is ismerünk. Az egyik ezek közül a következőképpen néz ki: (komló súlya * alfa sav %-os értéke * alfa sav tartalom * mennyiség * 1,34). A komló súlyát unciában kell megadni. Az alfa sav százalékos értékét a forralás időtartama határozza meg. Az alfa sav tartalom a szállí­tott komló egyik ismérve, a szállí­tó adja meg. A mennyiség pedig sörcefre gallonban megadva.

ABV – Alcohol by volume. Ez valójában az alkoholfok jelzése, ami annyit tesz, hogy mennyire erős a sör. Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobbat fog ütni.

Söréleti kifejezések:

TTO – Tap Take Over. A gyakorlatilag már mindennapos (minden hetes) csapfoglalásokat jelenti. Egy főzde több sörével betelepedik egy kocsmába és csak az ő sörei folynak a csapokról

MTB – Meet The Brewer. Találkozz a sörfőzővel néven futnak az események, amiken nem fogjátok kitalálni, a sörfőzőkkel is lehet találkozni! Ez általában az előbbi eseményekkel karöltve van, mert hát a sörökről való regéléshez nem árt, ha ott van a „séf” is

Kollab – Kettő vagy több sörfőzde összeborulásából létrejövő sör. Közösen főzik le, közösen isszák meg, mindenkinek az ötletei benne vannak a végeredményben.

Sörpremier – Ez annyira már nem is számít újdonságnak, mert minden héten van legalább egy. Egy adott főzde legújabb sörének a bemutatása a nagyközönség felé. Először kerül csapra, először kapható üvegesen, éppen, amilyen kiszerelést megálmodnak neki. Minden magára valamit is adó sörgeeknek ott a helye ezeken!

Growler – Gyakorlatilag az elviteles sörösüveg. Mostanában sokkal többet lehetett sajnos hallani ezt, mint szerettük volna. A csapolt sört ebbe csapolják és mindenki szépen elviheti haza a csapolt sör élményét. Ez többnyire valami csatos üveget jelent, de elég szabadon értelmezett, hogy mit nevezünk ennek itthon.

HA SZERETNÉTEK BŐVÍTENI A SÖRKIFEJEZÉS SZÓTÁRATOKAT, AKKOR CSEKKOLJÁTOK A SÖRENCIKLOPÉDIÁT!

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel