Main Area

A Borsodi is felvette a kesztyűt – Hello Borsodi IPA!

Bőcsön nagyon úgy gondolják, hogy 2020-at gyorsan letarolják, hiszen még be sem ivódott a mindennapokba a Hoppy, de már ki is jött a Borsodi az IPA sörükkel, ami szintén az új termékcsalád tagja és az első felsőerjesztésű sörük!

Nemrégiben írtunk még csak arról, hogy a Borsodi a tettek mezejére lépett és előrukkolt egy teljesen új termékcsaláddal, ami mind arculatban, mind tartalomban követi a mai trendeket. Ez a sörük volt a Hoppy. Viszont azon kaptuk magunkat, hogy miközben mi még mindig azt a kérdést ízlelgetjük képes-e ez felvenni a versenyt a konkurencia felsőerjesztésű söreivel, miközben már elő is rukkoltak a saját elképzelésükkel a kategóriára. A Borsodi is beszállt az IPA versenybe a saját, egyszerűen csak Borsodi IPA névre keresztelt sörével!

A március óta elérhető Borsodi Hoppy után most a sörgyár bemutatta a 2020-as új termékportfólió második darabját, ami egyben a sörgyár első saját felsőerjesztésű söre is. Az új termék több különböző komló felhasználásával készült, amelyet a Borsodira jellemző kesernyésség teszi karakteressé. Az IPA arculata követi a Hoppy-nál már bevezetett letisztult designt, amely eltér minden eddigi termékük arculatától, ezzel kicsit tükrözve azt is, hogy „ez valami új”.

Vuleta Zsolt, a Borsodi Sörgyár ügyvezetője az alábbiakat mondta el az új jövevény bevezetéséről:

A piaci visszajelzések és a saját tapasztalataink is azt mutatják, hogy fogyasztóink a tavasz első hónapjaiban is szívesen választották söreinket, így mi sem lazíthatunk. Ezt szeretnénk most meghálálni a Borsodi sör kedvelőinek egy újabb meglepetéssel, a Borsodi Sörgyár történetének első saját felsőerjesztésű sörével, a Borsodi IPA-val.”

A Borsodi IPA egyébként bezárta azt a kört, ami a 3 nagy hazai sörgyár versengését jelenti a termékfejlesztési háborúban. Nyugodt szívvel jelenthetjük ki, hogy felsőerjesztésű sörök terén 2020-ig gyakorlatilag mindenki a Soproni után futott, aki már évekkel ezelőtt berobbant a Soproni IPA-val, de idén áprilisban megérkezett a Dreher IPA is és most pedig a bőcsi versenytárs is. A Soproni IPA egybehangzóan az utolsó helyre szorult vissza, amikor a három sör közül kell egyet választania a fogyasztóknak, minden visszajelzés arról szól (legalábbis a mi követőink véleménye szerint biztos), hogy ennek már köze nincs az eredeti sörhöz. Így gyakorlatilag a Dreher és a Borsodi fogja lebokszolni, hogy kinek az IPA-ja lesz 2020 slágerterméke nagyüzemi IPA körökben.  

Mindenről hadováltam eddig csak magáról a sörről nem és hát mindenki valójában csak erre kíváncsi, úgyhogy mondom is a véleményem. A Hoppyhoz felesleges egyáltalán csak mérni is az IPA-t, hiszen az olyan lenne, mintha egy körtét hasonlítanánk egy narancshoz. A Hoppy egy könnyed nyári söröcske az IPA mellett, de ez a stílusból is alapvetően leszűrhető. Valószínűleg nagy kedvenc lesz a boltok polcain, ugyanis a nagy sörgyárak IPA kínálatából ez áll talán legközelebb a klasszikus IPA-hoz, ez az, ami a leginkább tudja hozni a stílusjegyeket. Az illata szerintem teljesen rendben van, nincs semmi szúrós, bántó benne, hozza a komlót, amit el is vár az ember ilyenkor. Természetesen nem arra kell számítani, mint egy masszív kisüzemi IPA-nál, ahol úgy orrba vág a komlóillat, hogy a fal adja a másikat, de meglepően kellemes. Az első korty is tipikus komlós érzetet ad, nincs semmi mellékíz, ami zavaró lenne. A Dreher IPA 35-ös IBU-jánál már szóvá tettem, hogy az azért elég karcsú egy IPA-hoz, hiszen legjobb esetben is 40-es értéknél kezdődik egy magára valamit is adó IPA. Ehhez képest a Borsodinál azért emelték a tétet, itt már 38-as értéket találunk a dobozon feltüntetve, ami bár sokat nem kellene változtasson az összképen, de a teljes érzés mégis jobban hozza a komlós érzést. Ránézésre is pont olyan, amilyennek lennie kell egy IPA-nak, kellően ködös, nem szűrt, mint a Dreher megoldása. A komlók tekintetében nem közölték, hogy miket használtak, de nyilván a Citra egy tuti befutó a listában.

Mindent egybevéve azt gondolom, hogy a Borsodi eddig 2020 nyertese a sörgyárak között, mert nem csak a hoplagerrel durrantottak nagyot, hanem felvették a kesztyűt az IPA háborúban is. Olyannyira, hogy most per pillanat azt kell mondjam ez a legjobb választás, ha nagyüzemi IPA-t keres az ember! De szeretek tutira menni, úgyhogy hamarosan érkezik egy nagy összekóstoló cikk is!

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel