Main Area

A Dob utca Farkasa avagy így lesz a sörbloggerből kocsmatulaj

A sörös biznisz eléggé bennfentes szakma és aki egyszer valamilyen módon bekerül a véráramba az nem is nagyon szabadul onnan. Ez a helyzet a Szomjas Farkassal is, aki először sörbloggerkedett és aztán megjött a kedve, hogy saját kocsmát nyisson.

Mondani szokták, hogy kutyából nem lesz szalonna. Ez tökéletesen igaz a legújabb sörös gastropubra is. A tulajdonos, Palágyi Norbi, jó ideje mozgolódik a sörvilágban, leginkább Szomjas Farkas név alatt futó sörbloggerként lehet ismerős sokaknak. Neki is volt némi szabadideje a pandémia alatt és megszületett benne az elhatározás, hogy itt az ideje a meglévő tapasztalatát is felhasználva megnyitnia a saját kocsmáját. Ez lett a Dob utcai Szomjas Farkas!

A sörvilágban nem újkeletű dolog, hogy ha valaki egyszer már belekóstolt a kisüzemi sörök világába, akkor a jövőjét is itt képzeli el. Ez hatványozottan igaz a sörbloggerek rétegére, ahol a Fenékig-es srácok nyargaltak át a sörfőzdék világába, már egy ideje Sefcsik Marci és Szalai Tomi is a Mad Scientist csapatát erősitik marketingesként. De a One Beer egyik törzspultosát is említhetném, aki a sörfőzés világa felé vette az irányt és már ő kotyvaszt söröket a Hoptop égisze alatt. Úgyhogy kijelenthető, hogy a szegmensen belüli átjárás egy nagyon is létező jelenség. De vajon elég-e ez a Szomjas Farkas sikeréhez? Ezt majd az idő eldönti, de mindent megtesznek azért, hogy sikersztori legyen.

Norbinak kifejezett célja volt, hogy a lüktető belvárosi élet kellős közepén nyissa meg a helyet és ehhez nagyon sokáig keresgélt, amíg megtalálta az ideális placcot. A Dob utca lett a Szomjas Farkas kiválasztottja, azon belül is a kicsit nyugisabb része, a Klauzál tér szomszédságában. Helyválasztásnak tökéletes, hiszen kellően közel van a tűzhöz, ha valaki pár sör után szeretne kicsit jobban elmerülni az éjszakai életben, de annyira távol is van tőle, hogy ne az angol legénybúcsús társaságokat kelljen néznünk non-stop. A hely maga egyébként majdnem teljesen a teraszra hagyatkozik, ahol akár 30 fő is kényelmesen elfér, ami a Dob utcai viszonylatot tekintve szinte példátlan. A benti részen pedig majd 15 fő fog elférni.

Viszont az igazán izgalmas része a Szomjas Farkasnak a kínálat! Igazi kraft kocsmás felhozatalt rittyentettek Norbiék, ami csapolt sörben és üveges/dobozos sörökben is manifesztálódik. 6 sörcsap van, amiből kettőn fixen cseh sörök lesznek, amik ráadásul egyenesen a főzdéből érkeznek hozzájuk. Jelenleg Litovel sörök voltak terítéken, de lesz Holba és Permon is a jövőben, úgyhogy a cseh sör kedvelőinek is egy újabb lehetőség a sörözésre a budapesti felhozatalban. A másik 4 csapon pedig hazai kisüzemi sörök honolnak. Itt nyilván váltakozni fognak a sörök, de elnézve, hogy mennyi főzde söre volt már most is a polcokon szerintem nem lesz ok panaszra (a látogatáskor Reketye, SIMA Brewing, FIRST és Pécsi Szalon volt csapon). Ha esetleg nem találnánk meg a kedvünkre valót csapon, akkor sem kell búsulni, mert 70 sör közül lehet választani a hűtőből, köztük magyar és cseh sörök. Mivel Norbi is elég rendesen benne van a hazai sörvilágban, így garantáltan megtalálhatóak az örök kedvencek és a legfrissebb főzetek is. Amit még a sörökkel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy csak 4 decis adagok vannak (nyilván ez a csapoltra vonatkozik), nincsen gyerekmenü.

A sörök mellett pedig óriási hangsúlyt kapott az étel is, amiről tényleg csak a full-extra kifejezés jut az eszembe. Igazi nápolyi pizza adja a gerincét az ételválasztéknak, amit ráadásként egy igazi olasz készít. A nápolyi pizza igazi fénykorát éli manapság Budapesten, de azért ilyen jó végeredményre nem számítottam egy alapvetően sörökre specializálódó, kisebb helyen. Vékony tészta, tipikusan az a típus, aminek a szélét is átéléssel eszi az ember. 16 verzióból lehet választani, és a pizzák 2-3000 forint között mozognak. Mondta Norbi, hogy arra is volt már példa az 1 hetes nyitvatartás alatt, hogy miután megették a pizzát, rögtön kértek egy újabb kört, annyira könnyed és finom volt. A pizzák mellett viszont nagy meglepetésre megtalálható a cseh sörök állandó kísérőkajája, a hermelin is, ami megint csak a cseh sör szerlemeseinek egy plusz pont, de szerintem aki kóstolta már az nem fogja visszautasítani. És végül, de nem utolsó sorban a desszertek! Nem állandó tételek az étlapon, de Norbi mindig fog valami sörrel felturbózott finomságot csinálni, ami limitáltan lesz elérhető. Az első ilyen a Sacher torta belga meggysör lekvárral és meggy darabokkal, csak hogy kis kedvet csináljunk hozzá.

Hogy ne csak dícséretekkel halmozzam el a helyet, azért van pár olyan pont is, ami nekem azért némileg rontja az összképet. A környezet kicsit kietlen, se a belváros pezsgése, se pedig az eldugott kincs érzése nem jött át, amolyan semmi közepe feellingem volt a teraszon üldögélve, de ez tényleg egyéni ízlés kérdése. A másik viszont annyira nem egyéni ízlés kérdése, hogy 1 darab koedukált WC van, ami jelenleg talán még annyira nem problémás, de azért ha fullon fut a kinti és benti rész is, akkor 45 embernél ez elég kellemetlen lehet.

Summa summarum egy szépen összerakott sörválasztékkal és egy tényleg extrát nyújtó konyhával hívogatja a vendégeket a Szomjas Farkas, látszik, hogy Norbi szíve-lelke benne van. Az árazás úgy gondolom teljesen rendben van, minőségi felhozatalból tudunk választani érte és ha valaki nem sörbolond a társaságban, akkor is fog találni magának pénztárcabarát söropciót. Kíváncsi vagyok, hogy mennyire fog működni a gastropub koncepció, elég sok konkurens kisüzemi sörös hely van a környéken, de nagyon drukkolok nekik, mert egy kis szigetként van jelen a Dob utcai forgatagban.

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel