Main Area

Funk Soul Brother 2017 - TESZT, KIFUTOTT

Mad Scientist
Sörfajta Tripla IPA
Szín Borostyán
ABV 10.7
IBU 90
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

A Funk Soul Brother lelkét a hárslevelű fahordó adja. A Mad Scientist első fahordóban erjesztett és érlelt sörét Brettanomyces gombával oltották, innen a hangzatos Brett jelző. Ha a nedű íze nem lenne elég, a 10.7% -os alkoholtartalma garantáltan jókedvre derít majd.

Teszt

Hordóban ért, 10,7%-os az alkoholtartalma, egy deci is eltelít belőle, mégsem bor. Így lehetne jellemezni a Mad Scientist új brettes tripla IPÁját, a Funk Soul Brothert, melynek Kapcában tartott szegedi premierjén többet is megtudhattunk az egyedi technológiával készült, felső kategóriás sörről. A főzet legfőbb különlegességét az adja, hogy a Kreinbacher borászatból származó, eddig hárslevelű érlelésére szolgáló hordók egyikében készült, a nem megfelelő technológiai háttér esetén „sörrontó baktériumnak” ítélt Brettanomyces segítségével. A mikroorganizmus veszélyeiről sokat elmond, hogy az ehhez a sörhöz használt eszközöket más tartályok lefejtésére már nem is lehet használni. De nem csak az erjesztőkultúrával gyűlt meg a sörfőzők baja. Szilágyi Tamás, a főzde szószólója elmondta, a hordóban érlelt sör annyira példátlan ötletnek bizonyult hazánkban, hogy külön jogszabályt kellett rá alkotni. Mindezek megoldás után sem lehetett azonban pihenni, hisz a hagyományos söröknél megszokott túlnyomásos palackozás szintén nem működött egy hordó esetén, így a házi sörfőzőknek is ismerős palackos utóerjedésre kellett hagyatkozni.

Ilyenkor persze jogos a kérdés, megérte-e ezt a sok munkát a kész mű. Jelentem, meg. Íze - bár klasszikusnak nem nevezhető - elegánsan egyensúlyozik a testesebb fehérbor és a már-már belga ale-eket idéző, masszív sör jegyei között. Illata telt, a kortyérzet a fogyasztási hőmérsékleten virtuózan összetett, de lesimult. Bár a tripla IPA megnevezésre a 10,7%-kal és a bele került komló mennyiséggel is rászolgált, ízében a keserűség a háttérbe vonul, a színpadot a brett funky jellege és a hordó zamata uralja. Malátarajongóknak kötelező példány, de csak ha eléggé rugalmas a sör definíciód.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel