Main Area

Haknizz a Dezsőben!

...avagy 5 ok, miért érdemes benézni a Hackney Csapfoglalóra.

Nem cseng ismerősen a Hackney neve? Na majd a csapfoglaló után megjegyzed, kik ők! Péntek este 6-tól ugyanis csapfoglalásra készül az angol Hackney Brewery a Neked Csak Dezsőben. Erre az infóra pedig érdemes odafigyelni. Hogy miért? Íme 5 ok.

Jóféle sörök

Na jó, mit vártatok? Egy főzde fő vonzereje mégiscsak az, ha jó söröket készít. És emberek, ez itt teljesen megállja a helyét. Az első sörükbe még teljesen véletlenül (na jó, a laza címke miatt) futottam bele egy baráti kóstolón és instant a kedvencem lett. A szóban forgó Underground ugyanis a kávés-maracujás savanyú sör elvetemült koncepcióját valósította meg brutál jól. De azóta már volt dolgom a gyümölcsös stoutjukhoz, a barackos-bazsalikomos sourjukhoz, az Old Fashioned koktélra hajazó hordós főzetükhöz, na meg jó pár pale ale-jükhöz is, ezek pedig egy rakás emlékezetes percet szereztek.

Magyar vonatkozás

Bár szemfüles arcok kiszúrhatták, hogy a Fehér Nyúl mellett ők a felelősek az ország első fehér stoutjáért (teszt itt), a főzdének nem ez az egyetlen magyar vonatkozása. A főzde sales managere ugyanis a szintén hazai Kardos Krisztián, alias Cider Billy.

Kollab… kollab mindenhol

Persze nem a Fehér Nyúl az egyetlen főzde, akikkel az angol csapat együtt dolgozott, hiszen már az általam kóstolt sörök nagy részében is összefogtak valakivel. Ez lehet egy kávépörkölő is, mint ahogy az Undergroundnál történt, de akár egy zenei kiadóval is készítenek egy főzetet. Persze a leggyakoribb mégis csak az, ha sörfőzdékkel bútoroznak össze, közülük pedig kiemelkedik 3 amerikai főzde, a Barrier, a KCBC és a BPBW-ről megismert Finback. Hála ennek a hozzáállásuknak, az angol Honest Brew idén őket találta érdemesnek a Spirit of Collaboration elismerésre is.

Mint a svájci bicska

Talán innen is látszik, hogy a főzde igencsak sokoldalú, hiszen a pale ale-től a stouton keresztül a savanyú sörökig mindenből található az arzenáljában. A képlet viszont még izgalmasabb lesz, ha hozzá tesszük, hogy a 2011-es kezdetekkor a főzde még kizárólag vérbeli angol cask ale-ekkel foglalkozott. Hála azonban az alapítók rugalmasságának – akik közül az egyik ráadásul szakmáját tekintve séf – a söreik haladtak a korral és mára már gyakorlatilag minden stílusban alkotnak.

Közel a természethez

Bár a főzde a legendák szerint épp 1 héttel a Beavertown előtt alakult, a Hackney mégsem akart multinacionális márka lenni. Ehelyett azonban egyvalamire igenis ügyelnek: közel maradtak a természethez. Söreik csak újra hasznosítható dobozokban és nagy ritkán több utas palackokban kerülnek piacra, a főzés hűtőközegének a levegő nitrogénjét használják és a főzde egy hő visszanyerő rendszerrel is fel van szerelve, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomot. Ha pedig ez sem lenne elég, fontos hozzátenni, hogy a sörfőzde alapcsapatát alkotja 3 kutya is, akik minden nap munkába kísérik gazdájukat.

Ha ezek után benéznél a csapfoglalóra, az eseményt

erre találod!

2020 Szűretlen. Fejlesztette: Totel