Main Area

Kávés sör, de nem stout. Mi az? – Mange Tak!

A MONYO bemutatta legújabb kollab sörét, melyet a Hygge-vel és a Coffee Collective-vel közösen hoztak létre, ami egy a Mange Tak névre hallgató Berliner Weisse típusú sört (savanyított búza) eredményezett kenyai kávébabbal, áfonyával és vaníliával.

Ha az ember kávés sörre gondol, akkor rögtön egy stout/porter jut az eszébe, hiszen az ilyen típusú sörök a kávéhoz hasonlóan fekete színűek, ráadásul egy stout-nak a pörkölt malátának köszönhetően alapból is kávés íze van. Hál’istennek, nincsen ez a szabály kőbe vésve, így nemcsak külföldön tesznek kávét világos színű sörbe, hanem idehaza is: a Brew Your Mind-nak példálul volt már kávés IPA-ja (K.a.fé. IPA), vagy egy kicsit aktuálisabb példát említve, a Dealbreaker Berlin Showdown, kávés Berliner Weisse söre.

 

Vidó Márk, a MONYO újdonsült sörfőzőjének debütáló söre a Mange Tak, melyet a budapesti Hygge speciality kávézó baristájával, Szűcs Misivel együtt alkottak meg. A Coffee Collective egy dán kávé pörkölő és a Hygge a magyarországi értékesítője, így kerültek be a dánok is a képbe. Ezért is lett a sör neve Mange Tak, ami dánul annyit tesz: köszönöm szépen.

A Hygge-s srácok lelkes MONYO sörfogyasztók, így jött egy ötlet, mi lenne, ha közösen főznének egy kávés sört? A MONYO-nál már régóta tervben volt egy ilyen sör megalkotása, így azonnal le is csaptak a lehetőségre. Abban rögtön egyetértés volt, hogy ne egy fekete színű stout/porter legyen, hisz ilyen típusú sört kávéval már elég sokan megalkottak. Egy könnyed, jól csúszó, frissítő és hűsítő tavaszi-nyári sörben gondolkodtak, mely világos színű és gyümölcs hozzáadásával készül, illetve 5% alatti alkoholtartalmú, melyet áprilisban szeretnének piacra dobni. Hamar meg is született, hogy egy Berliner Weisse típusú sör lesz (savanyított búza). Természetesen kávék kóstolása sem maradhatott el a projekt sikeréhez, végül a kenyai Kieni világos pörkölésű kávéra esett a választás. Ez egy savanykás, citrusos ízjegyekkel rendelkező kávé, mely nagyon jól passzol a Berliner Weisse profiljához. Márk mindenképpen szeretett volna bele gyümölcsöt is, áfonya lett a befutó, illetve került még bele vanília is. Na de miért pont áfonya a gyümölcs, és hogy került bele vanília is? A kávénak nagyon bogyós, gyümölcsös ízvilága van, illetve Márk egyszerűen felment a Coffee Collective weboldalára, hogy milyen ízjegyeket írnak a kávéjukról, és ott említették az áfonyát, meg a vaníliát. Ilyen egyszerű!

De milyen a sör? Kitöltve egyáltalán nem gondolná az ember, hogy kávé is van a sörben, szép pirosas színe van az áfonyától. Illatban számomra a kávé dominál erőteljesen, viszont ez ízre nem mondható el. Elsőnek a savanykás, frissítő Berliner Weisse ízvilág „jön”, ezután érződik a kávés-gyümölcsös íz és ez így van rendben! A kávé nem tolakodó, egyáltalán nem dominál, nagyon szép egyensúlyban van a sörrel. Márk elmondása szerint tudatosan is törekedtek erre: elsősorban nem egy kávés sört szeretett volna megalkotni, hanem egy könnyen iható, frissítő sört kávéval és gyümölccsel. Azt hiszem, tökéletesen sikerült ezt elkészíteni. A vaníliát viszont egyáltalán nem éreztem, de Márk elmondása szerint ez is tudatos, éppen csak egy kis vaníliát tettek bele.

A rendelt csomagban egyébként nemcsak a sör szerepelt, hanem az a kávé is, amiből a sör is készült. Az ilyen fajta specialty kávékat otthon is el lehet természetesen készíteni. Érdemes kipróbálni filter kávéként, mely csepegtetett eljárással készül kalitában, vagy french press módszerrel, mert így teljesen más ízvilágot kapunk például ennél a Kieni kávénál: egy könnyed, tea jellegű italt tudunk így hosszan kortyolgatni, melynek jól áll a hűvös. Érdemes a csészében hűteni egy kicsit a kávét, mert így a citrusos ízjegyek kerekednek ki a kávéban, melegen inkább a kávé teste és karaktere dominál. Személy szerint én nemrég kezdtem el ismerkedni a specialty kávékkal, de őszintén megmondva, számomra kicsit macerás ilyen eljárásokkal lefőzni egy kávét. Oda kell figyelni a részletekre: nem mindegy, milyen szeműre őröljük le a kávét; figyelni kell a víz mennyiségre és az őrlemény grammjára; nem mindegy a víz hőmérséklete; csepegtetett eljárásnál figyelni kell az időre: hány másodpercig kell „locsolni” vízzel, majd hány másodpercig kell állni; és még sorolhatnám. Illetve meg is kell vásárolni az eszközöket. Így maradtam a jól bevált kotyogósnál, mellyel semmi baj nincs, mert Szűcs Misi is otthon kotyogóssal főzi le ezeket a kávékat. Így viszont egy gyümölcsbomba a kávé! Nagyon karakteres, jönnek a narancsos-citrusos ízjegyek, enyhén savanykás is. Gyakorlatilag, mint egy desszert kávé, nagyon finom!

Összegezve erről a sörről azt tudnám mondani, hogy nem az a megszokott íz, amit az emberek megszoktak a kávés sör kapcsán. Ahogy jön a jó idő és a meleg, úgy fog egyre jobban csúszni ez a sör. Azt hiszem, meg is van az új kedvenc söröm!

ITT TUDJÁTOK MEGRENDELNI A SÖRT

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel