Main Area

RAFA - TESZT

Fehér Nyúl
Sörfajta Sour Ale
Szín Aranysárga
ABV 6.8
IBU 48
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

A Fehér Nyúl és a Sir Bolts (szezonális) közös gyermeke egy Limoncello ihlette, citromhéjjal bolondított Sour IPA.

TESZT

Elcsépelt igazság, hogy a savanyú sör még mindig egy elég megosztó műfaj. Bár a tavalyi év eléggé behozta ezt a stílust a köztudatba, most is elég sokan tartanak tőle. De mi van akkor, ha a kóstolók észre sem veszik, hogy egy sör savanyú? Mi van, ha természetesen citromos és krémes az íze, pont úgy, mint az olasz eredetű citromlikőrnek, a limoncellónak? Ez a kérdés vetődhetett fel a Fehér Nyúl sörfőzőiben, na meg a velük éppen közös projektben gondolkozó házi főzőben, SirBoltsban, mikor 2017 nyarán, még a savanyú hullám előtt belevágtak a RAFA elkészítésébe.

A kooperáció eredménye pedig egy szolid habkoronás, aranysárga ital lett, amiből csak úgy ömlik a citrompite savanykás-krémes illata. Az ital úgyszintén egy lágy teltséggel kezd, majd sorbet fagyi módjára kibukik belőle a citromhéj és megmutatja, miről szól a RAFA valójában. Persze ezzel még nincs vége az izgalmaknak, hiszen a krémes íz újból visszatér, a fagylalt után folyékony citromtorta érkezik az ízlelőbimbóinkhoz, majd a korty kis savanykás malátába fut ki. Az egész élmény pedig inkább egy üdítő likőrre hasonlít, mintsem egy savanyított sörre. A komló ehhez tartva alig jelenik meg, picit előbukkan a korty elején és virágos íze gazdagítja a korty végét, de a főszereplő itt egyértelműen a citrom.

A helyzet az, hogy ez a sör nem csak a Fehér Nyúl egyik legjobb állandó tétele nálam, de egy olyan ital is, amit bárkinek, bármikor ki merek kérni. Nem számít, hogy az illető nem sörös, nem szereti a savanyú sört vagy nem is ismeri ezt a világot, ez a sör eddig mindenkinél betalál. Teszi ezt ráadásul úgy, hogy nem megy bele szükségtelen kompromisszumokba és a sörfanoknál is gyakran No. 1 választás a csaplistából.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel