Main Area

Hungarian Terroir: Villány - Spontan Merlot 2018 - TESZT

MONYO Brewing
Sörfajta Grape Ale
Szín cseresznyepiros
ABV 8,3%
IBU N/A
Kiszerelés 0,375 üveges

Sörfőzde leírása a sörről

Megérkezett a legújabb Hungarian Terroir tétel. Ezúttal ismét a Villányi borvidékre látogattunk és Lelovits Tamással közösen hoztuk létre a Spontan Merlot 2018-at. A sört ezúttal is spontán erjesztettük le a Merlot szőlőhéjon található mikroorganizmusokkal, ráadásul az erjesztés is boroshordókban ment végbe. Az erjedés után további 2 évet pihent a sör a hordókban, az eredmény pedig egy szuper izgalmas wild ale lett.

Kitöltve egy bronz színű, enyhén fanyar és savanykás italt kapunk, melynek illatában és ízében is a gyümölcsös-funky-s jegyek dominálnak egy kis fával a háttérben. Talán az eddigi legkiegyensúlyozottabb a tétel a szériából.

TESZT

A MONYO bemutatta a Hungarian Terroir - sorozat hatodik versenyzőjét, a Spontan Merlot-t. Ebben a sorozatban boroshordóban vagy szőlőtörkölyön érlelt sörök szerepelnek. A borvidékek közül pedig a legfontosabbak: Sopron, Szekszárd, Tokaj és Villány. Villány már szerepelt a sorozatban, akkor Syrah törköllyel lett beoltva a sör, jelen esetben pedig a villányi Lelovits Tamás pincészetével alkották meg a Spontan Merlot sört. A Merlot Magyarországon leginkább a déli borvidékeken található meg (Dél-Balaton, Szekszárd, Villány).

A sorozat korábbi söreiről itt írtunk:

Hungarian Terroir: Sopron - Blaufränkisch Russian Imperial Stout 2018

Hungarian Terroir: Szekszárd - Spontan Kadarka 2018

Hungarian Terroir: Tokaj - Furmint Késői Szüret 2018

Hungarian Terroir: Tokaj - Spontan Hárslevelű 2018

Hungarian Terroir: Villány - Spontan Syrah 2017

A sört spontán erjesztették Merlot szőlőtörkölyön, ami azt jelenti, hogy nem használtak fel külön élesztőt, hanem a Merlot szőlőhéjon található mikroorganizmusok segítségével erjedt a sör. Ezt nevezik spontán erjesztésű vagy más szóval vadélesztős sörnek. Ezek a sörök ráadásul nem készülnek el egyhamar, akár évekig is (lassan, de biztosan) készül. Így volt ez a MONYO-nál is, hiszen a boroshordóban elvégzett főerjedés után még két évig pihent a sör boroshordóban, ahonnan további aromákat vett magához a sör.

Belgiumban ennél hosszabb ideig is szokták hagyni a vadélesztős söröket hordóban, akár hat évig is. Így a MONYO Spontan Merlot egy aránylag fiatal, üde sör, ám már kiöntés közben lehet érezni az illatból, hogy ez egy komoly tétel. Én leginkább a jellegzetes brettes illatot éreztem, gyümölcsös aromákat viszont nem igazán (ez a személyes hiányosságom, illatozásban sosem voltam jó). Színe gyönyörű cseresznyepiros, és ahogy egy vadélesztős sörhöz illik, eléggé szénsavas. Ízre pedig a savanykás brettes ízjegyek mellett lehet érezni a Merlot-ra jellegzetes ízeket is: fanyar cseresznyés, meggyes, enyhén málnás.

Személy szerint én nagyra értékelem a MONYO Hungarian Terroir- sorozatban megjelent söröket. Egyrészt ezzel a sorozattal a MONYO edukálni szeretné a fogyasztókat, be szeretné mutatni a közönségnek, hogy a sör és a bor bizony megfér egymás mellett. Híresek vagyunk a jó hazai borokról, miért ne lehetne a kettőt egyesíteni? Másrészt ezek a sörök olyan gondossággal, szakértelemmel és plusz dolgokkal (pl. hordóérlelés) készültek, hogy ezek már nem „sima” sörök, hanem művészi alkotások. Eddig egyik Hungarian Terroir tételben sem csalódtam, és ez most sincs másképp. Le a kalappal előttetek, kedves MONYO!

Hol kapható?

EZEKET KÓSTOLTAD MÁR?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel