Main Area

Zip's Brewhouse

Zip's Brewhouse
Alapítás dátuma 2012
Sörfőzők Halász Norbert
Cím Miskolc, Macropolis üzletház Arany János tér 1. A épület fsz.
http://zips.hu [email protected] +36 46 952 192 Facebook oldal Instagram oldal

A Zip igazi sikertörténettel rendelkezik.  1993-ban kevesebb, mint fél tucat emberrel indult el a ZIP Technologies működése, ahol sörfőzéshez alkalmas gépeket, alkatrészeket gyártanak. Kis idővel később izgalmasabbá szerették volna varázsolni a sztorit, így saját maguk is sörfőzésbe kezdtek.  Ekkor született meg a Zip’s Brewhouse sörfőzde.

Jelenleg elérhető sörök:

 

Miskolci Mosaic

Ha azt mondanám, a főzde alapsöre, nem lennék vele igazságos. A Miskolci Mosaic tényleg a Zip’s leggyakoribb és legivósabb söre, de aki a boltiaknál picit túlárazottabb, seízű lagerre számít, felejtse el. Itt az ízben gyönyörűen kigömbölyödik a névben is tetten érhető Mosaic komló, mindezt úgy, hogy nem viszi el a sört az ivósabb lager ösvényéről. Röviden ez tökéletes annak, aki csak inna valami frissítőt, de a sörgeekeknek is tartogat annyi réteget, hogy a hajakat dobálják elfelé.

 

Mango Pale Ale

A névben a mango nem életérzést vagy a háttérben megbúvó gyümölcsös jelleget sejtet, ez bizony egy krémes, mangóval készült és masszívan mangós sör. A desszert- és gyümölcsös sörök fanatikusai imádni fogják, de a főzet épp annyira mangós, mint amennyire sör is: a gyümölcs mögött azért ott van egy komló- és malátatest, amitől a pale ale rész is komolyan vehető. Ha meg akarod mutatni valakinek, hogy ő mégis szereti a sört, ez az egyik legjobb választás.

 

2in1

Ez a sör a Zip’s extrémebb vonalához tartozik, de aki ezt tudomásul veszi, szerintem imádni fogja. A recept egy búzasört házasít össze egy masszív csésze cold brew kávéval, csak hogy ez utóbbi át is vegye az irányítást. Ez bizony egy szemet kipattantó, durván kávés sör, aminek a sör alap megágyaz, de hagyja kibontakozni a fekete italt. Aki mindkét összetevőt imádja, ezzel nem tud mellé lőni.

 

Hopiverzum

Az extrém-feszt a hopiverzummal folytatódik, hiszen itt egy fekete IPA-ról beszélünk, egy olyan stílusról, aminek a hazai képviselőit kb egy kezemen meg tudnám számolni. De miért ilyen nagy szám ez a sör? Képzeld el az IPA kesernyés-komlós (esetünkben kicsit gyantás-citrusos) ízvilágát egy csipetnyi sötétebb sörökre jellemző pörkölt, néhol enyhén füstös ízzel. Sokrétegű ízbomba ez a sör és a különböző jellegek nagyon szépen passzolnak egymáshoz.

 

Alpha Wolf

A hazai sörkínálat talán dupla IPA-k terén a legerősebb. Ezt a kijelentést az Alpha Wolf is jócskán alátámasztja, ami a főzde kedvencének számító amerikai Mosaic és a kuriózum, európai Styrian Wolf komlók felhasználásával készült sör. A korty elsőre édeskés-karamellás a masszív malátatest miatt, de azért jócskán jelen van a komló jelleg is (közülük főleg a citrus kivehető). A veterán DIPA-rajongók egy klasszikus ízvilágra számítsanak, az újoncok pedig egy olyan jó ivású sörre, ami után mókás lesz felállni.

 

Imperial Stout

A főzde beszédes nevű, 8%-os nehézbombázója egy olyan fekete sör, amit könnyű megérteni, mégis szénné lehetne elemezni. Az ízét elsősorban a csokis jelleg uralja el, de vannak itt kávés, pörkölt malátás, sőt aszalt gyümölcsös jegyek is. Klasszikus, elegáns, kandalló előtt kortyolgatós sör ez, ami simán helyettesít egy csokilikőrt.

 

Smoke in the Water

Ha az előbb említett Imperial Stout nehézbombázó, akkor a 14%-os, 2 évig érlelt testvére, a Smoke… egy folyékony Halálcsillag. Ezzel a sörrel már megjelenésekor is foglalkoztunk, de a lényeget újra érdemes kihangsúlyozni: nevével ellentétben csak szolidan füstös, viszont a maláta-alkoholfok páros miatt kellemesen konyakmeggyes sört kapunk, ha a füstölt vizet választjuk. Íze persze még a kistesónál is összetettebb, a csoki likőr párhuzam pedig itt még hatványozottabban él.

 

Tears of God

A főzde persze nem csak a likőrösökre gondol, hiszen a Smoke… párjaként kihozta az 1000. főzés ünnepére készült, 1 évig érlelt belga búzaborát is, ami éppen annyit tesz le az asztalra, amennyit a típus sejtet. Egyrészről benne van a belga búzasörök jellege és fűszeressége (gondoljunk a Hoegaardenre és szorozzuk meg párszor), másrészt tényleg befigyel egy boros jelleg, ami a szőlőnedű rajongóinak is a kedvére tesz. Lehet valaki boros, búzás, (békességes), vagy rajonghat az eddig ismeretlen ízvilágú sörökért, ez mindenkinél betalál. Bővebb leírás erről is készült.

 

Angel’s Ser

Mondanám, hogy most jön a nagyágyú, de már egy ideje csak ezeket sorolom. Viszont ha az ember a nemzetközileg széles körben elérhető legjobb whiskey-t produkáló Jameson céggel csinál közös sört, az valamilyen kiemelést csak megérdemel. Persze az egyszeri főzetet nem csak a dekoratív palack, a parafadugó, na meg a magasabb árkategória emeli ki a mezőnyből: a whiskey-hordóban érlelt pale ale egy alap mustot is kapott, így nyerve el azt a picit körtés, picit diós, picit szőlős ízt, amitől a sört leginkább egy körtés frangipane-hoz lehet hasonlítani. Iszonyat izgalmas főzet, érlelésre is elrakható, ráadásul a palackok vészesen fogynak, szóval érdemes egyre lecsapni.

 

Gyártott sörök

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel