Main Area

Sörbe bor?

Bor vagy sör? Bor ÉS sör! Bevezető, „boros” sörök listája borkedvelőknek.

Ha valaki próbált már borfant meglepni, tudja mennyire nehéz neki bármit is választani: borospoharakkal teli a lakás, a kellékekből is megvan már minden, magukat az italokat pedig nagy eséllyel ő sokkal jobban ismeri, mint te, így könnyű mellényúlni. De mi lenne, ha valami új dolog kerülne a csomagba, ami mégis kötődik a szőlőhöz? Ezekkel a sörökkel jó eséllyel a boros ismerősödnél (vagy önmagadnál) sem fogsz mellé.

Rothbeer – BorBeer: Sauvignon Projekt

Talán ennek a sörnek a neve fogja meg legjobban a cikk lényegét. Az üvegbe a Haraszthy Pincészetből származó Sauvignon Blanc must, illetve Nelson Sauvin komló került. A két név közti hasonlóság nem véletlen: a komló épp a fent említett szőlőhöz hasonló ízjegyeket hordoz. Ezek az összetevők fűszerezik tehát az alapul szolgáló, belga jellegű ivósört, a saisont. Összhatás tekintetében a BorBeer még mindig inkább sör, mint bor, de a fehérborosok szívét így is megdobogtathatja a kísérlet.

HopTop – Szezon Fröccs

Ha már a saisonnál és a szőlőnél tartunk, a BorBeer párja az idei Kraft fesztiválon bemutatott Szezon Fröccs. Bár az alap itt is a belga sör, a Fröccsbe ezúttal rizlingszilváni must került, méghozzá annyi, hogy a végeredmény inkább sörrel készült fröccs jellegű. Az egyensúlyra és az érdekes ízekre tehát itt nincs panasz, egy ilyen fröccs pedig bármikor jól tud esni.

Dimbo – Riesling Saison 2017

Kedvenc őrült gerillafőzdénk sem maradhatott ki a válogatásból, bár a Riesling Saison készlet már bizonyára mindenhol az utolsókat rúgja. Ahogy a név is sejteti, az alap itt is egy saison, a hozzáadott rizling must pedig a Strommer borászat terméke. A végeredmény részben a magas alkohol (8,7%) miatt is inkább pezsgős, mint boros, de a szőlő zamatát itt is ki lehet érezni.

Zip’s – Grapeyard Shift

Maradunk a fehér szőlőnél, de az íz intenzitáson csavarunk egyet, hiszen a Grapeyard Shift már mádi furminttal készült. A jellemzően testesebb borokat adó szőlőfajta ehhez mérten nem is saison, hanem American Pale Ale alapra lett rátéve. Bár a végeredmény még elég limitáltan elérhető, ha valaki elkapja a Zip’s sörfőzde standját, vagy elzarándokol hozzájuk Miskolcra, valószínűleg az első főzetből is kaphat kóstolót.

Monyo – Anubis 2018

Az Anubis neve sok borosnak már ismerős lehet, hiszen a 2017-es évjárat pár palackja csak a Bortársaságnál volt elérhető. De hol is a boros kapcsolat? Az első, 2016-os Anubis még hordóérlelés nélkül érkezett, viszont már abba is került szőlő, hiszen az ősi egyiptomi „sör” receptjét alapul véve egy bragott készült. Erre a típusra az jellemző, hogy nem csak méz, de sáfrány, mazsola és szőlőlé is kerül bele, így adva egy új, érdekes ízt, ami a könnyebb fehérbor és a testesebb világos sör között egyensúlyozik valahol. Az ebből készült, már említett 2. évjárat aztán kisebb palackokat és tokaji fahordós érlelést kapott a Balassa, a Gizella és mindkét pincészet hordóiban együtt is. A végeredmény messze felülmúlta a kezdeti próbálkozást, a tokaji furmintos jelleget pedig harapni lehetett. Jelenleg legnagyobb eséllyel a 3., friss töltésű magyar tölgyhordóba érlelt változat található meg, ahol, ellentétben az eddigiekkel, a fa jellege dominál.

Monyo – Oops, I’m Pregnant Again. és Zeus Likes And Weds It.

Szintén a Monyónál maradva ide kívánkozik még a kísérleti sorozatuk, a Radical széria 2 söre is. Míg az Oops… személyében egy, a már említett Gizella borászat seprőjén érlelt savanyú ale-t tisztelhetünk, addig a Zeus… tokaji fahordós érlelést kapott, na meg egy kis vaníliát, koriandert és narancshéjat, stílusában pedig belga világos ale. Kettejük közül talán az utóbbi adja a klasszikusabb boros jegyeket, az Oops… inkább afféle kísérlet, hogy mi jöhet ki a borászatoknál gyakran felhasználatlan seprőből.

Mad Scientist – Funk Soul Brother

Még egy évjáratos, boroshordó érlelt tétel következik, hiszen a Funk Soul Brother névre keresztelt tripla IPA a Kreinbacher borászat hárslevelűjének fahordóiban érett, méghozzá Brettomyces társaságában. A végeredmény itt is a belga sörök ízét és a pezsgők testét idézi, de a 11,2% itt még közelebb helyezi a főzetet a borhoz.

Mad Scientist – Morning Wood

A főzde másik, hordóval érlelt söre némileg kakukktojás, mert itt a végeredmény nem is feltétlen magát a bort, hanem a hordóérleléstől kapott plusz ízt idézi. A Morning Wood egy világos duplabak sör, aminek a tölgyhordó kissé nyers fás-vaníliás jelleget adott. Ehhez adódik hozzá az alap kissé banános jellege és máris kész egy nagyon érdekes, sörösöknek és borosoknak is ismerős, mégis új ízvilág.

Brew Your Mind – Generations Red

Ez a sör szolgált cikkem apropójának, hiszen egy hétvégi kóstolón sikerült megbontani egy magunk elől is dugdosott palackot. A sör egy enyhén savanyú wild ale, ami a Takler pincészet merlot hordóiban pihent 12 hónapig. Ennek, na meg a végtelen szakértelemnek hála, a sör maga gyakorlatilag egy enyhén „sörös” jellegű merlot, annak savaival (savanyú sör, ugye), könnyedségével, gyümölcsösségével és ízeivel. Aki a sört vagy a bort kicsit is szereti, feltétlenül próbálja ki. Annál is inkább, hiszen az alap Redből mindössze 280 palack készült, amit gyakorlatilag a megjelenés napján el is kapkodtak.

The Wild Beer Co

A végére maradt egy angol főzde, melynek sörei épp mostanában gyűrűznek be a magyar piacra (köztük a Beerselectionhöz is). A név nem véletlen, hiszen a sörfőzők náluk előszeretettel készítenek savanyú wild ale-eket és ezt szintén szívesen töltik vörösboros hordókba. A végeredmény hasonló a Generation Redhez, de eddigi tapasztalatok alapján jellemzően savasabb. Bár itt még nem tudok minden főzetről nyilatkozni, az ő termékeik között is nem kevésnél meg lehet találni a testes vörösborok összetéveszthetetlen ízét.

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel