Main Area

Sok minden változott a Rothbeernél, de a sörök minősége nem

Az évek alatt sörfőzdék jöttek-mentek, de egy valami már a “sörforradalom” óta állandó. A Rothbeer! De nem ám csak a főzde, hanem a söreik is. Változott a technológia, változtak az adalékok, de szerencsére még ugyanúgy kiemelt helye van a hazai piacon. Megnéztük most milyen sörök vannak terítéken náluk!

A hazai sörélet gyakorlatilag hétről-hétre, hónapról-hónapra változik. Új sörfőzdék jönnek, régiek szűnnek meg. Valahogy viszont a Rothbeer jelenti az állandóságot, mert bár a kiszerelés és arculat is változott, de a beltartalom még mindig a kezdeti eszméket tükrözi. A korábbi cikkünkben arra kerestük a választ, hogy mégis hol is tartanak most, mi változott az évek alatt, most viszont a lényeget nézzük meg, mégpedig, hogy milyen söröket is lehet tőlük kapni!

Szerintem a felsorolás egy elég szép sörsort villant fel mindenkinek, hiszen attól függetlenül, hogy csak 5 sörük van (ami azért is meglepő, mert csak a Bakancslistából több verzió készült), próbálták ezekkel lefedni az ízlésvilágokat. De nem is szaporítom tovább a felesleges sorokat, úgyis mindenki csak a sörökre kíváncsi.

Az alapok

Nem is lehetne mással kezdeni a sort, mint a Távoli Galaxissal (a sörtesztet ITT olvashatjátok). Egy könnyed, igazi klasszikus IPA. Kevésbé ver arcon a komlókkal, mint azt manapság megszokhattuk, amolyan kellemesen csiklandozza az ízlelőbimbókat. Még mindig a névadó Galaxy komlóval készül és egy elegáns, enyhén karamelles malátatest az alapja, amely kellő egyensúlyt támaszt a markáns komlókeserűnek.

Ugyanebbe a kategóriába tartozik a Galaxy Lager (a sörtesztet ITT olvashatjátok) is, ami már egy új adalék a szortimenthez és nem meglepő módon Galaxy komlóval hidegkomlózott lagerről beszélhetünk. A hidegkomlózás nagy reneszánszát élte évekkel ezelőtt, de ez már nem a technológiával kísérletező fözetek közé tartozik, hanem inkább a letisztult, a technikát teljes mértékben kihasználó csoporthoz.

Az újragondolt klasszikusok

Ebbe a kategóriába két sört sorolnék. A White Space-t, ami a Rothbeer búzája és a Pyromania-t, ami pedig egy füstös brown ale. A White Space (a sörtesztet ITT olvashatjátokegy klasszik belga búza (witbier) és a recepttel is a klasszikus eljárást követték. Malátázott és malátázatlan búzát is tesznek bele, ez utóbbi frissebb, cseppet fanyar búzaízt eredményez. Azonban ennek a sörnek a lelke a fűszer, a koriander és szárított narancshéj citrusos ízvilága tovább fokozza a frissesség érzetét, amire a belga élesztő teszi fel a pontot.

A Pyromania (a sörtesztet ITT olvashatjátok) azonban már egy sokkal összetettebb egyéniség, ami szintén egy régi motoros sör új csomagban. Felsőerjesztésű, füstös barnasör, amiben ötféle malátát használtak, így a pörkölt maláta íze mellett a kenyeres, karamelles jegyek is jelen vannak. Az angol porterek és a német bak sörök között helyezkedik el, de valójában egyikhez sem tartozik igazából. A sötétebb sörökre jellemzően ez is kicsit erősebb az átlagnál, 7,5%-al kábítja a fogyasztókat.

A sorozat, ami tovább tart, mint a Barátok Közt

Az utolsó tételnek pedig a talán legizgalmasabb sör maradt, ami a Bakancslista sorozat legújabb tagja, a 28. verzió (a sörtesztet ITT olvashatjátok)! Ez már nem kevesebbet ígér, mint az újgenerációs söröknél megszokott kísérletezést, ami a széria célja volt alapból is. A Bakancslista egy egykomlós (single-hop) sörsorozat, aminek a különböző főzeteibe mindig más-más típusú komlót tesznek, viszont az alaprecept mindig ugyanaz marad. Az éppen aktuális verzió pedig a legújabb slágerkomlót kínálja a fogyasztóknak, egész pontosan a Sabro komlót! Mire lehet számítani? Kókuszos, mandarinos durvulatra, ami tuti hű marad a Bakancslista kísérletező eszméjéhez.

Ha a felsorolás után kedvet kaptatok arra, hogy kipróbáljátok a söröket, akkor a Mad Shopban megtaláljátok, érdemes betárazni belőlük, mert minden alkalomra találtok megfelelő sört!

2020 Szűretlen. Fejlesztette: Totel