Main Area

A sörfőzdék és sörök legjava 2019-ből

Lassan én is összeszedem a gondolataimat a 2019-es évvel kapcsolatban, kellett egy keveset agyalnom pontosan mi is vitte a prímet tavaly. Szubjektív, de mégis kicsit objektív lista a „leg”-ekről!

Minden évben megpróbáljuk összeszedni az előző év termésének legjavát és megmondani mi is volt a legmenőbb sör, sörfőzde szerintünk. Most újra eljött ennek az ideje! Nem is szaporítom a szót, rá is térek a legjobbakra 2019-ből!

Sörfőzdék

Gyakorlatilag itt nem nagyon volt kétség egy pillanatig sem bennem az első hely birtokosával kapcsolatban. Ez volt a legkönnyebb döntés. Teljes megújuláson estek át tavaly, izomból rámentek a hordóérlelt vonalra, lezárták a kísérleti szériát és a nagy kedvencekre rádupláztak (Double Hazy Queen, Double Gentle Bastard). Bekerültek a boltok polcaira, kocsmába vágták a fejszéjüket (ami azóta már nincs) és a legmenőbb sörös díszcsomagot hozták össze karácsonyra. Arról már nem is beszélve, hogy átálltak a dobozos kiszerelésre, így év végére. Ha eddig még nem találtátok volna ki, akkor a Horizont sörfőzdéről van szó. Nálam a fent leírtak alapján nem is volt kérdés, hogy az Év sörfőzdéje ők legyenek nálam.

Azonban annál jóval összetettebb a helyzet, hogy csak egy nyertes hirdethessünk ki. A másik főzde, akit mindenképpen említeni érdemes az a Mad Scientist! Bár én személy szerint nem tudok azonosulni az általuk kifelé kommunikált mentalitással, miszerint „mi magunknak főzünk sört, hipszterek vagyunk, leszarunk mindent is”, de ettől még jár nekik a 2019 Legelborultabb főzdéje díj! Mivel is érdemelték ki? Szerintem aki ismeri a munkásságukat nem nagyon kérdez ilyet. A legelborultabb főzeteket ők csinálják, elég csak imperial gose vonalra gondolni a Rákóczi Túróssal vagy a Blackcurrant Trifflelel. Nem félnek a véleményes főzeteket megcsinálni és ők ténylegesen a legnagyobb sörpunkok itthon. Arról már nem is beszélve, hogy talán ők a leginkább trendi sörfőzde a sörgeekek körében.

Még egy sörfőzdét szeretnék említeni, akik szépen, csöndben csinálták a dolgukat, aminek remek főzetek lettek az eredményei. Csak dobozos kiszerelésben gondolkoznak és prémium tartalommal töltik meg a dobozaikat. Még tavaly pedig megnyitották a saját főzdéjüket, ami egy újabb lépcső ahhoz, hogy még több embert érjenek el a söreikkel. Ők a szekszárdi Brew Your Mind!

A többi sörfőzdével sem volt semmi gond, de inkább csak csendesen elvoltak. Hoztak ki új és remek söröket, de ez jelen esetben nem elég ahhoz, hogy díjat osszunk nekik, mert sajnos ez az iparág már többről szól, mint arról, hogy szimplán valaki brutálisan jó söröket főz.

Az év sörfőzdéje – Horizont Brewing

Az év legelborultabb sörfőzdéje – Mad Scientist

Az év legkiegyensúlyozottabb sörfőzdéje – Brew Your Mind

Sörgyárak

A sörgyárak versenyében sem nagyon volt kétség afelől, hogy ki kerül ki győztesként, hiszen a Heineken megőrizte azt a pluszt, amit már évek óta hozzátesz a sörpiachoz. Két új terméket is bevezettek, a Meggy Ale-t és a tavalyi sörverseny nyertes receptje alapján készült Porter-t. Illetve ezzel a lendülettel meg is hirdették a második Soproni Sörversenyt. Összességében tovább építették a márkát és gyakorlatilag sörös szemmel nézve ők az egyedüli olyan szereplők, akik szexi módon tudják eladni a söröket és nincs izzadtságszaga.

A Dreher egy nagyon stabil második helyet tudott megcsípni nálam, ami leginkább az erős évkezdésnek tudható be. Derült égből villámcsapásként újragondolta a zászlóshajóját, a klasszik Dreher-t, aminek nem csak a külseje és a neve változott, hanem a kukorica is kikerült az alapanyagok közül. Ez azért elég nagy szó, hiszen a nagyüzemre ez nem volt jellemző. És ezzel a lendülettel más termékek receptjéből is száműzték ezt a hozzávalót. Továbbá a 2018-es DreherFeszten már debütált Red Ale-t felvették az állandó kínálatba, ami jól áll a teljes portfoliónak. Mindezek mellett pedig még elkezdték a Dreher márkakocsmák megnyitását, ahova majd limitált főzetek és külön események érkeznek majd.

A többi szereplő (Borsodi, Carlsberg, Pécsi) nem nagyon tudott és talán nem is akart kitűnni a tömegből.

Az év sörgyára – Heineken Hungária

Sörök

Itt aztán tényleg lehetetlen megítélni objektíven a legjobbakat, hiszen ahány ízlés annyi sör. Úgyhogy objektív csomagolásba bújtatott szubjektív lista következik.

Különböző hangzatos, ámbár (még) nem létező kategóriákba soroltam be a söröket és díjazottakat, hogy nagyjából látható legyen a hozzátartozó érzelem is. Rettentő nehéz helyzetben vagyok, mert én kevésbé vagyok a teljesen elborult extrém sörök híve, de azokat sem szerettem volna lehagyni a listáról, hiszen nagyjából ez az extrémitás jellemezte az egész 2019-es évet. Sokat agyaltam rajta, hogy milyen objektív szempontok alapján rakjam össez a listát, de az lehetetlen, úgyhogy csak az első és legerősebb élményekkel mentem, amiket kóstoltam. Mindenkinek megvan a kedvence, nálam ők voltak a befutók.

Az év legjobb söre – Ugar-Gray Matter

A legtöbbet szürcsölt söre nálam az Ugar áprilisban bemutatott Earl Grey teás söre volt. Gyakorlatilag minden sörfeszten, ahol lehetett kapni ez volt a kötelező darab, amit mindig ittam. Ez a 7,2%-os IPA könnyen iható és a teás beütés még inkább kívánatossá teszi. (sajnos kóstoltam újabb főzetet is belőle, ami már nem kapná meg ezt a címet, de az első benyomás a fontos)

 

Az év meglepetés söre – Brew Your Mind–Double Peach Please

A Brew Your Mind sörei mindig elég jó szintet hoznak és a Peach Please is egy régi nagy kedvenc volt, de a Double Peach Please annyira meglepett, annyira jó lett, hogy kénytelen voltam 4,25-öt adni neki az Untappden is, ami tőlem extra-brutál-durva ritka.

Az év legkedvencebb brutál erős söre – Horizont-Jack the Triple

Nem kellett sokat gondolkodnom, még úgy sem, hogy hordóérlelt sörökből sem volt hiány 2019-ben. A Horizont a semmiből rukkolt elő ezzel a sörrel és instant kedvenc lett. A 10%-al messze nem a legerősebb a kínálatot tekintve, de ez az, ami nekem a leginkább egyben volt.

 

Az év legelborultabb söre – HopTop-Beet Blood

Itt kicsit bajban voltam, mert annyi opció volt, hogy nehéz volt a választás. De aztán eszembe jutott, hogy volt egy olyan sör, aminek már az említésekor is azt mondtam, hogy WTF! Céklás sört csinált a HopTop és nagyon féltem belekóstolni, mert valami egészen borzalmasra számítottam, de szerencsére nagyot csalódtam benne a jó értelemben. Teljesen jól fogyasztható produktum lett, de az tuti, hogy nem ülök fel erre a vonatra, én már csak ilyen konzervatív vagyok, hogy a céklát a vasárnapi rántott hús és krumplipüré mellé szeretem inkább.

Az év nagyüzemi söre – Soproni Óvatos Duhaj Porter

Ebben a kategóriában nem nagyon volt hova nyúlni, a Meggyes nem bejövős volt, a Dreher Gold kezdetben jó volt, de kb az újdonság varázsa lehetett, mert azóta nem tudom meginni, a Red Ale pedig egy kellemes próbálkozás, de mégis a Heineken Porter söre az, ami újat hozott a piacra. Ráadásul ezt egy fogyasztó által kitalált recept alapján főzték, amire nem volt még példa nagyüzemi szinten itthon. Már alapból ez is elég lenne az üdvösséghez, de biztos, ami biztos még jól is sikerült, úgyhogy jár a virtuális trófea.

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel