Main Area

Reczer-kollab parádé a Dezsőben!

Egy hatalmas, bő 1 évig végigfutó vállalkozás ért el most végpontjához. Elkészült ugyanis a Reczer Ser Collabrew sorozatának 12., záró darabja is, ez pedig nyilván egy hatalmas félévzáró buliért kiált!

Izgalmas, mesterien összerakott és igen limitált mennyiségű sörök kerülnek fel a Neked Csak Dezső csapjaira május 10-én, pénteken, hiszen a Reczer Gábor által elindított Collabrew sorozat lezárta 2. félévét is. Ennek örömére pedig az utolsó 6 kollaboráció minden gyümölcse kikerül a hely krétás tábláira, velük együtt pedig egy rakás olyan tétel is, amelyik elkészültéért valamelyik Collabrew-tag főzde a felelős. Akit már ezzel megvettem, hagyom is, hadd rohanjon a csapokhoz, a többiekkel viszont érdemes feleleveníteni, mi is az a Collabrew és miért ilyen nagy dolog a lezárása.

A kezdetek

Azoknak, akik lemaradtak volna a Collabrew sztori kezdetéről, elmesélem, hogy az egész még valamikor tavaly március előtt kezdődött. Ekkor ugyanis az addig főleg az eltalált T30 milk stout miatt ismert Reczer Ser egy baromi izgalmas dolgot talált ki és osztott meg a nagyérdeművel: 12 hónap alatt 12 különböző stílusú sört főz 12 sörös arccal (esetünkben ez nem feltétlen hivatásos sörfőzőt jelent). Ez a kezdeményezés pedig túlzás nélkül megmozgatta a sörös élet minden szegletét, hiszen a szakmabelieket picit összébb kovácsolta, mi pedig, lelkes fogyasztók, mindig izgatottan vártuk, milyen partnerrel és milyen (sokszor hajmeresztő) ötlettel áll elő Reczer Gábor a hónapban.

A sorozat rögtön 2 extrém sörrel nyitott: az Ábrahám Máté asszisztálásával készült Dark Wheater valahol a black wheat és a wheat stout közti vékony határmezsgyén egyensúlyozott, míg az ezt követő, armando_otchoa kollab roggenbierhez, a Rye Hardhoz hasonlót még igen kevesen kóstoltak itthon. A vadulásnak ekkor viszont még közel sem volt vége, hiszen a 3. főzetbe már Utassy Rolinak és az Untappd-érsek Rage-nek hála már masszív mennyiségű rózsabors is került - így érdemelte ki a Kollabors nevet - a 4. sör, a feketeszedres savanyú Sabotage pedig azzal a Dimbo Labbal készült, akik köztudottan nem szoktak holmi unalmas, megszokott sörökkel kijönni (utóbbiról egyébként teszt is készült és nálam a félév kedvence lett). A sok vadulás után aztán az 5. és 6. tételre azért picit vissza szállt a földre a főzde, hiszen előbb az Ogréval készült Hop Quijote IPA érkezett, majd a Fehér Nyúllal szövetkezve került palackba a 6. hónapot záró, mangós pale ale, a Mangover.

Az ötlet tehát működött, méghozzá annyira, hogy a Reczer Ser már a félidős tevékenységével is kiérdemelte nálam az év főzdéje díjat.

Mik lesznek a csapon?

Ezzel pedig elérkeztünk a pénteki kóstoló csaplistájának gerincét alkotó 2. félévhez, melyet a főzde a prémium sörelőfizetéseket bonyolító, ekkor éppen 1. születésnapját ünneplő Beercase csapatával együtt nyitott egy fehér IPA-val, az Egyszereggyel. A stílusról érdemes tudni, hogy a belga búzasör, a witbier és az IPA keresztezéséből született és a jól sikerült példányai szépen ötvözik a komlós ízeket, a jó ihatóságot és a sima lefutást. Az Egyszeregy pedig egy igen jól sikerült példány.

A sorozat 8. megállója úgyszintén maradt a kereskedelmi vonal mentén, hiszen az Untappd szerint legsikeresebb főzetet, a savanyú, kajszibarackos ale Easy Peasy Apricot Squeezy-t a Beerside webshop miatt köztudatba kerülő, de azóta több saját savanyú sörrel is büszkélkedő Cserniczky Boti segítségével készült el. A sörről annyit érdemes tudni, hogy a premierje körüli rohamban szinte mindenhol elfogyott, így én is alig találtam valahol egy hordót csapon, de atyaég… mennyire megérte a keresést: tömény őszibarack püré egy kis üdítő savval. Repüljetek rá, amíg van!

Aki még emlékszik a Gólem #100HOPS sörére, az tudja, hogy Gólem Tomi szeret a számokkal varázsolni. Nem lett ez másként a 9. Collabrewban sem, ami a Random 8 névhez hűen, 8 komlóval készült dupla IPA 80 IBU-val, ami éppen 8%-osra készült. A recept itt nem durvul úgy, mint jó pár másik esetben, inkább egy tartalmas, sűrű és ízgazdag DIPA-t kap, aki a Random 8-ast választja.

A 10. Collabrew a Balkezessel készült. Ha erre már önmagában nem csillan fel a szemed, akkor megsúgom, hogy a Tropical Tiger a jó öreg T30-at tuningolja fel specialty kávéval, méghozzá úgy, hogy sem a sör, sem a kávé íze nem szorul háttérbe. A sör simán kiérdemli a zseniális jelzőt, főleg azoknál, akik az igazán jó kávékra is fogékonyak, hiszen nem csak a pörkölt aromák, de a gyümölcsösség is átköszön a sörben. Fél oldalt tudnék még áradozni a Tigrisről, de ezt már megtettem egy korábbi tesztben is.

Mikor pedig már azt érezném, a Collabrew nem tud jobban a kedvemre tenni, megérkezett a 11. sör is, melyért a MONYO-s Mausecz Ádám felelős Reczer Úron túl: a Csikar. Extra savanyú, fekete, tőzegáfonyás sör. Az egy dolog, hogy a sav szerelmeseinek száját úgy rántja össze, mintha postásgumit tekertek volna rá, de az, hogy a sörben a sötétebb maláták pörkölt íze ÉS az áfonya is tisztán érezhető legyen…az valami mágia. Stílusosan fekete. Ha pedig nem hiszel nekem, van egy tesztünk is számodra. (Azt is én írtam, de ez részletkérdés.)

A sörsorozat hol extrém, hol hagyományos útjának pedig mi lenne méltóbb zárás, mint egy olyan sör, ami egyszerre mindkettő: Az Uradalmi Sörmanufaktúrával főzött Ace of Flakes egy hagyományosabb fehér IPA alapból indul, de azt teli küldik krémességet adó gabonapelyhekkel és a testet is feljebb csavarja. Az eredmény pedig egy olyan dupla fehér IPA, ami minden kortynál mélyebbre visz az ízek labirintusába. Ha pedig elvesznél, itt egy tesztünk, ami segít navigálni.

Ilyen felhozatal mellé talán nem kell extra ajánló, de a maximalisták kedvéért a teljes csaplistát lent találod:

Collabrew sörök:

- #7 Egyszeregy, 6,1% - white IPA - Kollaboráns: The Beercase
- #8 Easy Peasy Apricot Squeezy, 5,8% - apricot sour ale – Kollaboráns: Cserniczky Botond Artisanal Beers
- #9 Random 8, 8% - nyolckomlós dupla IPA – Kollaboráns: Gólem Sör
- #10 Tropical Tiger, 6,5% - tropical coffee stout – Kollaboráns: Balkezes
- #11 Csikar, 4,5% - cranberry black (extra) sour – Kollaboráns: MONYO Brewing Co. (Mausecz Ádám)
- #12 Ace Of Flakes, 7,5% - double flaked imperial white IPA – Kollaboráns: Uradalmi Sörmanufaktúra
- +1 T30, 5,5% - Coffee Milk Stout - hamisítatlan Reczer Ser

Vendég csapok:

Máté Ábrahám x Brew Your Mind sörfőzdeCandy Flip Strawberry – Epres Dupla IPA, 7,6%
Dimbo Lab’89 IPL – India Pale Lager, 5,5%
Dimbo Lab – Black Currant Sour Milkshake Gose - Gose (feketeribizlis), 6,2%
Békésszentandrási Szent András Sörfőzde x Ogre (Marosvári László) – Ogre – Pilsner, 5,6%
Fehér Nyúl Brewery APA – APA, 5,5%
Fehér Nyúl Brewery – White Passion – Mangós, maracujás búza, 5,2%
The Beercase (Siren Craft Brew) – Sound Wave – AIPA, 5,6%
Cserniczky Botond Artisanal Beers (To Ol) - 1 ton of... Christmas – Berliner Weisse meggyel, ribiszkével és szilvával, 8,1%
Gólem Sör - Sötét bunkó - Black IPA, 6,5%
BalkezesGreyJoy – DIPA, 9%
BalkezesPeeping Tom – APA, 5,3%
MONYO Brewing Co. (Mausecz Ádám) - I Was Too Drunk To Give A Name – Sütőtökös Baltic Porter, 6,5%
MONYO Brewing Co. - Have You Ever Been To MONYO Grand? – Bergamot Session IPA, 4,7%
Uradalmi SörmanufaktúraIntro – APA, 5,7%
Uradalmi SörmanufaktúraMisty – NEIPA, 6%

Érdemes tehát a legtöbb sört végigkóstolni, annál is inkább, mert nagy részük sajnos már csak igen limitált mennyiségben érhető el. Nagy részük, de nem mind, hiszen az eseménynél indult szavazásban Te is beleszólhatsz, melyik sörre kellene ráduplázni, mi érdemelne meg még egy újrafőzést (MIND!). Az első 3 helyezett pedig az ígéret szerint nemsokára visszatér temérdek új palackkal és hordóval.

Érdemes tehát a naptárba beírni:

Reczer Ser - Collabrew Series: II. félidős csapfoglalás

május 10-én

a Neked Csak Dezsőben.

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel